Leon Stolte breekt sleutelbeen tijdens training; minimaal vier tot zes weken nodig voor herstel

Staphorst/Nieuwleusen - Wat een mooi raceweekend moest worden, eindigde al snel in een teleurstelling voor Leon Stolte. Tijdens de training op vrijdag crashte de jonge coureur uit Nieuwleusen en moest hij de strijd staken met een sleutelbeenbreuk.

Na het fraaie debuut van vorige week, waar hij met acht hechtingen in de enkel achtste werd, stonden er afgelopen zaterdag twee races op het programma, voorafgegaan door één kwalificatie. Om goed beslagen aan de start te komen waren Stolte en het Start Racing team vrijdag al op het TT-circuit van Assen om daar de nodige kilometers te maken tijdens een vijftal trainingssessies. De hechtingen in de enkel waren verwijderd, dus kon Stolte zijn eigen laarzen weer aantrekken.

Technisch mankement

In sessie nummer drie ging het echter helemaal fout. Op hoge snelheid liep door een technisch mankement de voorrem ineens volledig vast. Hierdoor werd Stolte voorover van zijn motor gelanceerd en smakte hij hard op het asfalt. De achter hem rijdende coureur kon hem gelukkig nog ontwijken. Stolte pakte de motor nog op, maar voelde daarbij gelijk dat er iets mis was met het sleutelbeen. Via het medisch centrum werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier werd al snel duidelijk dat zijn conclusie juist was en dat hij het sleutelbeen had gebroken.

Optimistisch

Deze week zal duidelijk worden of er een operatie moet volgen. Het zal in ieder geval vier tot zes weken duren voor er weer gesport kan worden. Optimistisch als de jonge coureur is, hoopt hij dit seizoen nog een paar races te kunnen rijden. „Het is niet anders en ik moet er het beste maar van maken”, baalt hij thuis, terwijl hij de race volgt waarin hij zich zo graag had willen manifesteren.