Zo bewogen Drenten en Groningers zich volgens Google tijdens het coronavirus

Groningers en Drenten bezochten de afgelopen maanden aanzienlijk meer parken en meden hun werkplekken: dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van datagigant Google. Het Amerikaanse bedrijf publiceerde cijfers over de beweging van Nederlanders tijdens de uitbraak van het coronavirus.

De gegevens van gebruikers worden door Google vergeleken met een ‘basislijn’ van voor de uitbraak van COVID-19. Uit de cijfers blijkt onder andere dat in Drenthe het bezoek aan parken met 263 procent is gestegen. In Groningen is dat met 138 procent.

Daarentegen werden werkplekken en ov-stations een stuk minder bezocht. Groningers waren de afgelopen maand 40 procent minder vaak aanwezig op hun werkplek. Drenten zo’n 37 procent minder. De ov-stations kregen 45 procent minder Groningers en 35 procent minder Drenten op bezoek.

Meer én minder bezoek aan supermarkten

Uit de cijfers blijkt ook dat er verschil zit tussen het Drentse en Groningse gebruik van detailhandel, horecagelegenheden en supermarkten en apotheken. In Groningen daalde dit allemaal licht, terwijl in Drenthe een stijging waarneembaar was. Naast de sterke daling van het bezoek aan werkplekken en het openbaar vervoer, was er ook een lichte daling te zien in het gebruik van detailhandel, horecagelegenheden, supermarkten en apotheken.

Data uit mobiele apparaten

De statistieken zijn gemaakt op basis van locatiedata uit mobiele apparaten. Google deelt de geanonimiseerde data openbaar, maar ook met overheden: ‘Nu mensen en maatschappijen zich wereldwijd aanpassen in reactie op COVID-19, hebben we van instanties op het gebied van volksgezondheid gehoord dat hetzelfde soort verzamelde, geanonimiseerde inzichten dat we in producten zoals Google Maps gebruiken, nuttig zou kunnen zijn als ze cruciale beslissingen moeten nemen om COVID-19 te bestrijden.’