Langzaam rijdende boeren staande gehouden ter hoogte van De Lichtmis

Enkele demonstrerende boeren reden te langzaam over de A28 bij Zwolle en zijn daarom bekeurd. Volgens de politie brachten ze de verkeersveiligheid in gevaar.

De minimumsnelheid op de snelweg is 60 kilometer per uur. De boeren zijn vanuit het noorden onderweg naar De Bilt. Bij het dorpje De Lichtmis, niet ver van Zwolle, werden ze staande gehouden.

Naar verwachting verzamelen duizenden boeren zich vandaag voor een protestactie in De Bilt, vlakbij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De boeren willen de omstreden voermaatregel van minister Schouten van tafel.

Vertrokken vanuit Rogat

Een groep van zo’n 50 vooral jonge boeren reed vanmorgen in optocht van Hoogeveen naar het verzamelpunt Rogat. Met een gangetje van 50, 60 kilometer per uur ‘om CO2 te besparen’.

In Rogat bij De Wijk zwelt de groep aan. De boze boeren gaan samen naar protesteren bij het RIVM in Bilthoven, dat volgens hen met twee maten meer. In het nadeel van de boeren, stellen ze.

Ze rijden met gemengde gevoelens richting Utrecht. Op het laatste moment werd een verbod op trekkers afgekondigd. Dus rijden de boeren in auto’s, soms met een speelgoed-traptrekker op het dak of de aanhanger.

"We laten ons ringeloren, door precies te doen wat er wordt bepaald. Eigenlijk hadden we gewoon in de trekker moeten stappen’’, zegt een van hen. Dan waren ze waarschijnlijk niet ver gekomen. Op de verzamelplaats Rogat is de nodige politie op de been.