Veiligheidsregio Drenthe ziet voorlopig nog niets in verplichting mondkapjes

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) ziet geen heil in het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte. Woordvoerder Martin de Bruin laat weten dat mondkapjes een maatregel kunnen zijn als „wetenschappelijk onomstotelijk” bewezen is dat ze nut hebben. Nu dat nog niet zo zou zijn, wil de VRD waken voor symboolmaatregelen.

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema, riepen woensdagavond het kabinet op om op meer openbare plaatsen mondkapjes te overwegen. Aboutaleb maakt zich zorgen nu de discipline om 1,5 afstand te houden, sleets is geworden.

Handhaving

In een speciaal ingelaste persconferentie dreigde minister Grapperhaus om bij oplopende cijfers „op enig moment mensen eerder een bon te geven”.

De VRD is niet van plan vaker te bekeuren. De huidige maatregelen, vermijd drukte, anderhalve meter afstand en thuisblijven bij verschijnselen moeten beter nageleefd worden, zegt de Bruin, maar dat gebeurt niet door strenger te handhaven. „We gaan in gesprek en wijzen mensen op hun verantwoordelijkheden. Tot dusver heeft dat in Drenthe prima gewerkt”.