Burgemeester Bats over corona in Steenwijkerland: 'Wake-up call' en 'Giethoorn en Steenwijk zijn mijn grootste zorgpunten'

De opleving van het coronavirus – in onder meer Wanneperveen – is een dringende ‘wake-up call’ voor de samenleving, zegt de burgemeester van Steenwijkerland. Rob Bats drukt inwoners en gasten op het hart om de geldende crisismaatregelen (extra hygiëne, houd afstand) vooral in acht te blijven nemen.

Ook nu het zomervakantie is en de druk van bezoekersstromen toeneemt. „Het coronavirus ís er nog steeds. Spring daar niet lichtzinnig mee om.”

Maandenlang legde corona het maatschappelijke leven lam. Juist nu we de teugels mogen laten vieren, laait het virus op sommige plaatsen weer op. Zoals laatst in Wanneperveen. „Mensen met hun eigen sociale kring van familie en vrienden. Ook zij moeten thuisquarantaine houden.” Wat Bats betreft is het geen reden voor paniek, wel tot oplettendheid. „De medewerking in het dorp is zeer groot. Ontzettend belangrijk want zo voorkomen we verdere verspreiding.”

Wees gewaarschuwd

Bats is geen doemdenker - ‘ik zie de toekomst positief tegemoet’ - maar wel realist. „Na de eerste schrik in het vroege voorjaar zie je nu toch dat mensen laconieker worden. We komen in een andere fase, alsof de dreiging weg is. Maar wees gewaarschuwd; we leven nog steeds in een GRIP4 situatie, een crisis die onze gemeentegrenzen overstijgt.”

„Ik zie hoe het alweer druk wordt in ons gebied. Giethoorn en Steenwijk zijn mijn grootste zorgpunten. In een aantal kroegen in de stad zien we dat de buitengrenzen van de regels worden opgezocht. Dat kan niet. Van het gedrag van een paar ondernemers kan de rest de dupe worden. Ik snap dat ze omzet willen inhalen, maar we moeten ook dealen met de volksgezondheid. Als die in het gedrang komt neem ik mijn rol in de bestrijding van het virus. Ik probeer samen met partijen afspraken te maken, maar pak excessen aan als het nodig is.” Soms zijn het impopulaire maatregelen die hij als bestuurder moet nemen. „Maar corona is ons gezamenlijke probleem. We moeten met elkaar kijken hoe we dit veilig de zomer door loodsen.”

Zwaardere bevoegdheid

Als vicevoorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland is Rob Bats de komende twee weken ook regioburgemeester van ruim 500.000 inwoners in Steenwijkerland, Zwartewaterland, Staphorst, Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Zwolle. De crisis kent een strikte hiërarchie, verantwoordelijkheden zijn opgeschaald. „Normaal gesproken kan ik als burgemeester een noodverordening afkondigen, maar bij een crisis zo groot als deze ligt deze bevoegdheid bij de voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland. Daarboven krijgen we veel rijksinstructies van de minister van Volksgezondheid.” Bats verwacht dat die situatie nog wel even voortduurt. „Ik denk dat de Veiligheidsregio IJsselland voorlopig nog wel even het centrum van crisisbestuur is in onze regio.”

Lichtvoetigheid gevaar

Het was een roerige tijd. “Blijf thuis” werd “vermijd drukte”. „Wat ik vooral schrijnend vond was dat corona een streep zette door 4 en 5 mei. Uitgerekend nu. 75 Jaar bevrijding had zo’n mooi feest moeten worden, we hadden prachtige plannen. We hebben geprobeerd er zo waardig mogelijk invulling aan te geven en al gaf dat een goed gevoel, het was maar half. Mede daarom ben ik blij dat we op 15 augustus wel een, zij het aangepaste, herdenking hebben van de capitulatie van Japan bij het Indisch monument in Steenwijk.”

Bats signaleert: „Het eerste schokeffect dat corona teweegbracht is weg. Het voelt alsof we nu tegen de stroom in alle maatregelen scherp moeten stellen. Houden we ons allemaal aan de afspraken? Meer drukte zou onverantwoord zijn, dan grijpen we in. Ik reken op begrip. We kunnen dit met elkaar onder de duim krijgen. Tenzij we denken dat het allemaal wel losloopt. Daarin schuilt nu het grootste gevaar: lichtvoetigheid.”

Eigen verantwoordelijkheid

De burgemeester vindt dat veel ondernemers een compliment verdienen. „Ze hebben geduldig gewacht tot het moment dat ze “los” konden.” Hij onderkent dat het een moeilijke tijd is voor hen en andere groepen in de samenleving. „Er is angst, maar ook begrip. Een crisis als deze doet ook een appel op je eigen verantwoordelijkheid.” Voor Rob Bats reden om de kwetsbare groep ouderen te mijden. „Mensen die 100 jaar zijn geworden of 60 jaar getrouwd zijn krijgen van mij een brief en een bos bloemen, maar ik kom er nu bewust niet. Dat vind ik eng, je mag er toch niet aan denken dat je de mensen die je moet beschermen juist zou besmetten?’