Lisanne en Elsa overladen met gladiolen na lopen eigen vierdaagse

Zuidwolde – De Via Gladiola in Nijmegen was er vrijdagmiddag helemaal niets bij. Lisanne Fieten en Elsa Piel kregen aan de Ommerweg een onthaal om u tegen te zeggen nadat ze hun eigen Drentse vierdaagse hadden volbracht. Vier dagen lang met in totaal 165 kilometer die onder de schoenen door gingen.

Elsa Piel nam al driemaal deel aan de Nijmeegse vierdaagse, maar zag de deelname dit jaar in rook opgaan als gevolg van de coronacrisis. Ze wist haar vriendin Lisanne zover te krijgen om vanuit Geeuwenbrug een eigen vierdaagse te wandelen. Drie dagen van routes die vanuit Geeuwenbrug de regio ingingen en op de laatste dag een wandeling in lijn van Geeuwenburg naar Zuidwolde.

„We sliepen in een huisje in Geeuwenbrug van vrienden van Lisanne en dus konden we steeds snel met de benen omhoog", vertelt Elsa nadat de champagnedouche zijn werk had gedaan. Vanuit dit dorp aan de Drentse Hoofdvaart werden vier routes uitgezet en die leidden door de mooie omgeving. Dinsdag ging het vanuit Geeuwenbrug naar Frederiksoord, Wittelte, Dwingeloo terug naar Geeuwenbrug, op woensdag ging de voettocht naar Zorgvlied, Oosterwolde, Appelscha en Hoogersmilde en donderdag brachten de benen de beide dames via Lhee en Spier via Beilen weer terug. Vrijdag was de laatste etappe, een wandeling in lijn naar huis, naar Zuidwolde.

Zonder problemen

Het werd een onvergetelijke laatste dag en met name de laatste kilometers verliepen in een flow. Een koel rosébiertje bij Het Busstation, een praatje hier en een bosje bloemen daar. Vriendinnen die de hele dag met hun auto van punt naar punt reden om de twee wandeldames te steunen.

Die steun was er alle dagen onderweg, vele supporters liepen een stuk mee. Soms uren achtereen. „We hebben alleen dinsdag met z’n tweeën gelopen, maar op de andere dagen hadden we steeds gezelschap. Vanmorgen stond de zus van Elsa ineens voor de deur om mee te lopen, dat was om kwart voor zeven. Ze liep drie uur mee", lacht Lisanne. „We hebben enorm veel leuke momenten gehad, de laatste kilometers voelden we helemaal geen pijn meer", meldt de trotse Elsa.

Al die steun sterkte hen in het streven om de finish zonder problemen te halen. Dat lukte, want alleen op woensdag was er even een dipje bij Lisanne, vanwege knieklachten. Wonder boven wonder bleef de dames blaren bespaard, misschien kwam dat wel doordat ze zo goed verzorgd en verwend werden. „Er werd steeds eten gebracht, een bevriende fysiotherapeut verzorgde een massage. Dit geeft misschien wel meer voldoening dan Nijmegen. Daar heb je heel veel mensen, maar deze hier zijn er alleen voor ons", weet Elsa uit ervaring. Lisanne knikt: „En allemaal bekenden hé, dat beurt je enorm op."

De vierdaagse smaakt voor Lisanne zeker naar meer, deelname aan de Nijmeegse vierdaagse van volgend jaar wordt niet uitgesloten.

Peter Nefkens