‘Stiekem had ik wel gehoopt deze stap eens te maken’

Rolf Drent debuteert als hoofdtrainer bij VVAK

Kerkenveld - Na vele jaren als jeugdtrainer te hebben gewerkt, begint Rolf Drent aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Dat doet hij bij vijfdeklasser VVAK. „Dat had ik een aantal jaren geleden niet gedacht, maar stiekem wel gehoopt. Veel spelers van de huidige selectie heb ik in de jeugd ook getraind, dus wat dat betreft is het ook wel een beetje een droom die uitkomt."

De eerste stappen binnen de voetballerij zette Drent in Hoogeveen bij HZVV. „Daar ben ik als 11-jarige begonnen met voetballen. Door een zware knieblessure moest ik op mijn 24e al stoppen. Vervolgens ben ik 5 jaar jeugdleider geweest bij HZVV A1. Samen met Henri Kramer en Eric Stuivenberg heb ik daar prachtige jaren beleefd met als kers op de taart het kampioenschap in de Hoofdklasse in 2002."

In 2004 volgde de stap naar VVAK. „Dat kwam doordat we gingen verhuizen naar Kerkenveld. Mijn kinderen zijn allemaal gek van voetballen en zo kwam ik al snel bij VVAK terecht. Vervolgens ga je eerst alleen kijken, maar al snel wordt je gevraagd om wat te doen en groei je in de club."

JVZ

Als jeugdtrainer kwam hij vervolgens ook terecht bij JVZ, het samenwerkingsverband tussen ZZVV en Zuidwolde waar ook VVAK bij betrokken is. „Mijn ervaringen daarmee zijn altijd heel goed geweest. Ik ben begonnen als trainer zonder diploma’s en JVZ heeft mij de kans geboden om cursussen te gaan volgen. Het voelde voor mij als een warm bad en ik heb er verschillende teams getraind."

Buitenstaanders geven we eens aan dat VVAK als club het vijfde wiel aan de wagen is bij JVZ. „Het zijn vaak mensen die kijken naar de bedreigingen. Ik denk veel liever in kansen. Als kleine club kun je zonder samenwerking niet in alle leeftijdscategorieën teams formeren. Daar komt bij dat goede spelers van VVAK nu kunnen voetballen op een hoger niveau en alleen maar beter worden. Natuurlijk is het dan wel zaak dat ze ook lid blijven van VVAK."

Overstap

Vorige seizoen maakte hij de overstap naar het seniorenvoetbal en werd hij trainer van het tweede elftal van VVAK. „Het werken met de jeugd heb ik altijd als heel dankbaar ervaren. Ze hebben een groot leervermogen en je kunt ze echt nog kneden. Ik was echter ook wel eens toe aan een andere uitdaging. Daarnaast was het voor mij altijd haasten na mijn werk om op tijd te zijn voor de trainingen, die vaak vroeg op de avond waren."

De stap was wel even wennen. „Je hebt te maken met volwassen mannen en grote verschillen. De één heeft meer drive dan de ander. Zeker in een tweede elftal. Dat wist ik echter van tevoren toen ik de stap maakte, dus daar hoor je mij ook niet over klagen."

De nieuwe hoofdtrainer wil zich nog niet uitspreken over concrete doelstellingen. „Ik ken de meeste jongens natuurlijk vanuit de jeugd en ben ervan overtuigd dat er meer in deze spelersgroep zit dan dat ze tot nu toe hebben laten zien. Daarnaast moet je ook zo reëel zijn dat je te maken hebt met een hele jonge ploeg. Afgelopen seizoen eindigden we in de middenmoot. Ik hoop nu de volgende stap te kunnen zetten."

Gerjo Stegeman