Bewoners De Ryge in Nijeveen planten eigen bloemenveld

Bezoekers van De Ryge in Nijeveen wacht een warm welkom. Op initiatief van de bewoners van de nieuwbouw is aan het begin van de straat een fraai bloemenveld ingezaaid. De tuin staat nu volledig in bloei.

Een van de eerste bewoners deed enkele jaren geleden een voorstel bij de gemeente om de kale kavels in te zaaien. Daarop kreeg hij weinig respons. Vervolgens zorgde hij zelf voor mooie zonnebloemen op de onbebouwde delen. Vorig jaar haakte de buurt aan en werd een veldje achter de woningen ingezaaid. Dit fleurige groen moet na de zomer plaatsmaken voor nieuwbouw.

Veld blijft beschikbaar

In overleg met de gemeente is een nieuw veld aan het begin van De Ryge uitgezocht. Hierop gaat in de toekomst niet gebouwd worden. In verband met de coronacrisis konden de bewoners in het voorjaar niets gezamenlijks ondernemen. Loonbedrijf Bijker uit Nijeveen heeft toen het veld belangeloos ingezaaid. VisscherHolland uit Steenwijk stelde de bloemenzaden ter beschikking.

Begin juni waren de eerste kleuren te zien, nu is alles opgekomen en hebben de bewoners van de nieuwbouw een bloemenveld om trots op te zijn.

Hilda en Marco Vos wonen aan De Ryge en plaatsten er dit weekeinde een bordje zodat voor voorbijgangers duidelijk is van wie het initiatief afkomstig is. „De reacties zijn geweldig”, vertelt Hilda. „We willen dit er dan ook zeker inhouden. We zijn nu met zo’n acht gezinnen. Nieuwe bewoners kunnen aanhaken, maar niets moet.”

‘Het wordt prachtig’

Hilda en Marco wonen sinds eind 2018 met hun gezin aan De Ryge. Het eerste plein is nu een klein jaartje klaar. Ze zijn blij dat de gemeente dit jaar weer kavels heeft uitgegeven. Daar is veel belangstelling voor, weet Hilda. „We spreken de mensen als ze komen kijken, dat is goed voor de saamhorigheid. Het is leuk als de buurt verder wordt volgebouwd.”

De huidige bewoners hebben eind november met de gemeente om de tafel gezeten, omdat ze benieuwd zijn naar de verdere invulling wat betreft bestrating en groen. Hilda: „Als je de gedetailleerde plannen uit 2013 erbij pakt, dan wordt het prachtig. De sloot wordt een brede watergang en er komt een prachtig wandelpad. De gemeente zal er nog een keer naar willen kijken, maar we verwachten na de zomer duidelijkheid over de definitieve invulling.”