Drentse supermarkten slachtoffer van oplichters met verwisselde blikken babyvoeding van Nutrilon

Drie inwoners uit Gouda zijn veroordeeld voor poging tot oplichting van supermarkten in Hoogeveen en De Wijk. Ze kochten Nutrilon-babyvoeding en kwamen even later hun geld terug eisen, omdat de blikken over de houdbaarheidsdatum waren.

Een supermarkteigenaar vertrouwde het niet en belde de politie. Op de zitting van de politierechter maandag bleek dat de drie mannen (22 en 24 jaar) een wisseltruc uithaalden. Nadat de verdachten elk bij een andere kassa babyvoeding van Nutrilon hadden gekocht, liepen ze naar hun auto. Uit de kofferbak haalden ze Nutrilon-blikken die over de datum waren. Met die blikken en de kassabonnen gingen ze terug naar de servicebalie van de supermarkt om met veel misbaar hun geld terug te eisen.

Auto vol blikken babyvoeding

In een appgroep van winkeliers in de regio De Wolden en Hoogeveen ging al vrij snel een waarschuwing rond dat er mannen actief waren die probeerden de supermarkten op te lichten met babyvoeding. Een winkelier noteerde hun automerk en kenteken. Op basis daarvan werden ze op de A28 bij Fluitenberg opgepakt door de politie. De auto lag bezaaid met kassabonnen, supermarkttassen en meer dan 70 blikken babyvoeding, waarvan een deel over de datum waren.

Drie supermarkteigenaren (van Coop in De Wijk en Albert Heijn en de Jumbo in Hoogeveen) hebben aangifte gedaan. Ze verklaarden dat de mannen zich soms dreigend en agressief gedroegen. De verdachten hebben drie dagen vastgezeten. De politierechter acht in alle gevallen de oplichting bewezen op basis van onder meer de beschrijving van de camerabeelden die gemaakt zijn in de supermarkten. De drie winkels werden allemaal op dezelfde dag bezocht: 4 oktober 2017.

Stokoude zaak

De mannen uit Gouda waren niet bij de rechtszaak. Zij hebben bij de politie ontkend. In twee van de drie gevallen bleef het bij een poging tot oplichting, mede doordat de winkeliers waren gewaarschuwd. De politierechter hield er bij de strafoplegging rekening mee dat het om een ‘stokoude zaak’ ging van bijna drie jaar geleden. De drie zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier weken.