Wat we de wereld kunnen leren over werken op afstand

Aangeboden door: purolink.com

Terwijl de rest van de wereld voorzichtig een laptop op een stapel boeken balanceert, of aan de keukentafel klaagt over de snelheid van hun VPN, doen wij Nederlanders wel even voor hoe het echt moet. Veel medewerkers in het buitenland moeten vanzelfsprekend even wennen aan de nieuwe manier van werken. Voor veel Nederlanders is het echter gewoon een nieuwe dag op kantoor.

Nederland koploper in thuiswerken

Duizenden werknemers profiteren van de flexibele werkcultuur in ons land. Maar niet overal is de werkcultuur zo flexibel. Voor de uitbraak van het coronavirus werkte ongeveer 4,7% van de Britse bevolking op afstand. In de Verenigde Staten was dit 3,6%. Met een indrukwekkende 14.1% staat Nederland bovenaan de lijst; volgens de cijfers van het CBS waren er in 2019 zo’n 3,5 miljoen mensen die (soms) betaald van huis werken. In totaal bedraagt dit 39% van de werkzame beroepsbevolking. Ongeveer 1,3 miljoen mensen uit deze groep werkten gewoonlijk thuis, terwijl 2,2 miljoen incidenteel vanuit huis werkten. Nederland heeft namelijk al langere tijd het voortouw genomen  in de wereldwijde verschuiving naar werk op afstand.

Zoom en Fastly populairder dan ooit

Door de pandemie zijn deze cijfers enorm de lucht ingeschoten. Voor veel bedrijven is de verschuiving naar werken op afstand een vrij drastische verandering gebleken. Wie wel blij waren met deze andere manier van werken, waren de online handelsmarkten die cloud- en vergaderoplossingen op tafel konden leggen. Van de ene op de andere dag wist iedereen af van het Amerikaanse bedrijf Zoom, hèt platform voor videoconferenties, online vergaderingen en mobiele samenwerkingen. Ook de aandelen van Zoom kregen een enorme boost en stegen met een indrukwekkende 159%. En hoewel Zoom lang koploper bleef voor het aanbieden van thuiswerkoplossingen, werd het bedrijf onlangs overtroffen door Fastly, een cloud-computing serviceprovider die zijn aandelen tot maar liefst 222% zag stijgen.

Thuiswerken de nieuwe norm?

Terwijl we ons aanpassen aan het veelgeciteerde ‘nieuwe normaal’ voorspellen sommige deskundigen dat het werk op afstand misschien wel zal blijven bestaan. Velen zullen zenuwachtig omkijken naar hun geïmproviseerde thuiswerkplekken en zich afvragen hoe ze in hemelsnaam met de rugklachten moeten omgaan. Maar thuiswerken levert vaak ook extra kosten op. Thuiswerkers moeten betalen voor het verwarmen van de werkplek, het licht dat brand en de computer die aanstaat. Ook zijn er extra kosten voor de mobiele telefoon en internetverbindingen. Alleen binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen deze kosten belastingvrij aan de werknemer worden vergoed. Deze vrije ruimte is 1,2% van de totale loonsom van de werkgever en wordt door veel werkgevers vaak ook gebruikt om andere vergoedingen en verstrekkingen te betalen. Hierdoor blijft weinig over om de extra kosten van thuiswerken belastingvrij te vergoeden. Met het aantal werknemers dat op het moment thuiswerkt, is een voorstel ingediend om in de loonbelasting tijdelijk een extra vrijstelling in te voeren zodat het toch mogelijk is om deze kosten te vergoeden. Op dit moment is hier echter nog geen gehoor aangegeven door de overheid.

Nederland vertrouwt haar werknemers

In de Verenigde Staten geeft 83% van de werknemers aan dat ze druk hebben ondervonden om ‘op te dagen’, ongeacht hun fysieke of mentale gezondheid. In de Verenigde Staten heeft 15% van de huishoudens geen breedband en een op de vijf medewerkers voelt zich schuldig om tijd vrij te vragen omdat ze bang zijn dat de werkgever zal denken dat ze minder toegewijd zijn aan hun baan. Nederland heeft een bewonderenswaardig vertrouwen in haar medewerkers. Bovendien hebben we een goed inzicht in de digitale structuren die nodig zijn om op afstand te werken. Terwijl Nederland een goede combinatie vertoont van afgestemde infrastructuur, investeringen in een digitale toekomst en een vertrouwenscultuur, hebben andere landen nog een lange weg te gaan om zich aan te passen aan de nieuwe werkcultuur. En aangezien Covid-19 een toekomst met minder kantoorruimte inluidt, is Nederland het ideale land om als goede voorbeeld te dienen.