Stichting Zwartewatersklooster ziet het licht. Het wil geschiedenis onder aandacht brengen

Staphorst - Deze week is de Stichting Zwartewatersklooster bij de notaris in Staphorst opgericht. De stichting wil de geschiedenis van het gehucht nabij Rouveen en Hasselt onder de aandacht brengen, de historie bijna tastbaar en beleefbaar maken, veel meer dan nu gebeurt.

Het gehucht bestaat al sinds de bouw van een nonnenklooster met kerk op deze plek in 1233. Vanuit hier ontstonden Rouveen en Staphorst. De stichting kreeg de beschikking over een lapje grond om daar in de toekomst wat te doen, wellicht een kleine expositie. Het klooster is ooit gebouwd naar aanleiding van de slag bij Ane. Deze veldslag vond plaats op 27 juli 1227 op een veld in de buurt van het huidige dorp Ane.

De Drenten, onder leiding van Rudolf van Coevorden, versloegen het leger van de bisschop van Utrecht door hen in het moeras te lokken. Het verhaal gaat al jaren dat 149 commandanten van dit leger in de nabijheid van Zwartewaterskloosters zijn begraven. De bouw van het klooster was een gevolg van de slag om zo Gods blijvende zegen te vragen over de zielen van de gestorven ridders. Een imposante historie die meer onder de aandacht gebracht kan worden. Dat is wat de nieuwe stichting wil. Over zeven jaar wil de stichting de slag herdenken.

Voorzitter is Rouvener Jouk Huisman.