Motortocht rondom Meppel: Dit mag je niet missen!

Aangeboden door: helmonline.nl

Meppel, ook wel Amsterdam van het noorden genoemd, is een erg leuke stad. De vergelijking met Amsterdam is dat er mooie historische panden staan aan de grachten met dezelfde namen als die in onze hoofdstad. In de stad zelf is veel te zien en je kunt er heerlijk op een terras zitten om te genieten van de bedrijvigheid en het vakantiegevoel.

Maar ook de omgeving van de stad is mooi om rond te toeren met je motor!

Checklist

Bij een motortochtje hoort ook een goede voorbereiding. Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken voordat je op pad gaat. Hieronder een handig kort en klein checklistje:

  • Zorg voor de juiste motorkleding, denk aan:
  • Zorg voor een goede motorhelm, bijvoorbeeld de HJC C70
  • Stippel van te voren duidelijk je route uit
  • Plan van te voren je stoppunten en pauzes in
  • Neem uiteraard voldoende eten en drinken mee
  • Neem een sterk kettingslot mee zodat je jouw motor veilig achter kunt laten

Prachtige omgeving

Om te beginnen is het erg leuk om naar het zuiden te rijden, naar Staphorst. In deze plaats, met de typische huizen met groene luiken en blauwe kozijnen, waar je nog mensen in klederdracht ziet rondlopen, lijk je terug te gaan in de tijd.

Ten zuidoosten van Meppel ligt landgoed de Havixhorst, ten noorden van het riviertje de Beest. De Havixshorst is een in 1618 erkende havezate (fort, versterkt huis) en is tegenwoordig in gebruik als hotel. Het is een mooi tochtje om naar het landgoed te rijden. Eenmaal daar kun je wandelen in de tuinen en bossen en het Beeldenpark De Havixhorst bezoeken (gratis toegankelijk), waar je een bijzondere verzameling beelden kunt zien. Als je toch deze kant bent opgereden, is het ook leuk om even langs De Lokkerij te gaan, een ooievaarsbuitenstation, gelegen aan de Schiphorsterweg in de woonkern De Schiphorst.

Vervolg je weg richting De Wijk Oosterwijk en je komt langs nog twee mooie landhuizen: "Huize Dickninge", een statig landhuis met een gracht omgeven op het gelijknamige landgoed, en - iets verderop -  Huize Voorwijk in Wolden.

Richting het noorden

Rijd in noordelijke richting en steek het kanaal over. Je komt dan op een gegeven moment uit in Broekhuizen. Het is erg mooi om daar ook eens rond te kijken. Broekhuizen bestaat namelijk uit diverse boerderijen, verspreid op de dekzandruggen tussen Meppel, Rogat en Koekange in. In Broekhuizen was vroeger ook het station van Ruinerwold aan de spoorlijn Meppel - Groningen, de locatie waar eind 19e eeuw een ongeluk plaatsvond tussen twee stoomtreinen.

Ten noordwesten van Meppel ligt een fraaie, Joodse begraafplaats en als je vandaar iets naar het zuiden rijdt, kom je uit bij de watertoren aan de Steenwijkerstraatweg. De toren werd in 1883 gebouwd, is ontworpen door H.P.N. Halbertsma en is bijna 40 meter hoog. Rijd verder in zuidwestelijke richting en ga via het oorlogsmonument (indrukwekkend om heel even te stoppen) naar de Sethehaven. Hier vind je een heel andere sfeer, namelijk van moderne bedrijvigheid: het is een nieuw gegraven industriehaven in de haven van Meppel en wordt gebruikt door de bedrijven die direct aan het water liggen: zij gebruiken de haven  voor aan- en afvoer van goederen via binnenvaartschepen.

Via de Ceintuurbaan rijd je het centrum van Meppel weer in. Ook daar is veel te zien. Denk bijvoorbeeld aan de molen De Vlijt en het Drukkerijmuseum, gevestigd in een monumentaal pakhuis aan de Kleine Oever. Meppel is van oudsher een drukkerijstad en in dit museum kom je daar meer over te weten.