Grote schade na brand wegrestaurant De Lichtmis

Rouveen - Bij wegrestaurant De Lichtmis langs de A28 bij Rouveen woedde vanmiddag een grote brand. De veiligheidsregio IJsselland riep op om vooral niet te komen kijken. De afslag was afgesloten. De brand is onder controle. De schade is groot. Een aantal personeelsleden ademde rook in en werd ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.

‘Geef hulpdiensten ruimte’, was het verzoek van de Veiligheidsregio. Toch kwamen er vanmiddag veel ramptoeristen af op de brand.

De rookpluimen waren tot in de wijde omtrek te zien, maar het verkeer op de snelweg had geen grote overlast van de rook. Wel werd er langzaam gereden. De brand was hevig, verwoestend, maar ook kort. De brandweer had het snel onder controle. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kwam dit door een nieuw slangensysteem, de zogeheten O-bundels, waar de wagens sinds kort mee zijn uitgerust. Deze zijn flexibel, kunnen goed naar binnen en via hoge en lage druk kan het vuur beter en efficiënter bestreden worden.

De Lichtmis is een bekend truckersrestaurant. Vooral de gehaktballen worden geroemd. Inmidels is er al bijna tien jaar een pannenkoekenrestaurant toegevoegd, na een bezoek van TV-kok Herman den Blijker van het programma Herrie in de Keuken. Een goede zet vindt Peter Huisman van De Lichtmis nog steeds. Hierdoor trekt het horecabedrijf behalve chauffeurs ook families uit de buurtschappen en dorpen in de omgeving.

Vijf generaties

De Lichtmis is al vijf generaties eigendom van dezelfde familie. In 1894 begon meneer Ennik kopjes koffie te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje bij de Lichtmis in Dedemsvaart. Niet lang daarna was de kruidenierswinkel volledig getransformeerd tot café. Enniks dochter en haar man Piet Huisman namen de zaak over, gevolgd door hun zoon Henk.

De Rijksstraatweg werd de A28. De vierde generatie ondernemers, Bertus en Hennie Huisman, doopte Café Huisman om in Wegrestaurant de Lichtmis. Vanaf toen werd er nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer. Wat we nu nog terugzien in de enorme verlichte parkeerplaats, gratis douches en WiFi. Peter Huisman kwam in 1997 bij zijn ouders in de zaak werken. 

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!