‘Het zomerreces zit erop!’ (dagboek van Janny Mones - Kassies, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerveld)

Inwoners van Meppel of regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Janny Mones - Kassies uit Havelte. Zij is fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerveld.

Daar zit je dan met een notitieboekje en een pen. Vanmiddag werd ik benaderd door de redactie van de Meppeler en Steenwijker Courant of ik een paar dagen een dagboek bij wilde houden. ‘Een dagboek’… dacht ik bij mezelf, dat hield ik bij toen ik een jaar of 15 was. De dingen die je voor jezelf wilde houden, schreef je op. Dit zal een ander dagboek moeten worden. Een dagboek over zaken die ik wel wil delen, en dat ga ik nu aan het papier toevertrouwen.

Vrijdag 7 augustus

Deze ochtend was het mijn beurt om onze Bouvier Babs uit te laten. Mijn man Aafko en ik doen het om en om ’s morgens. De temperatuur buiten was al mooi aan het stijgen. Meteen de sproeikop meegenomen om de groentetuin te gaan sproeien. Kleine Nessie is een stukje grond naast de tennisbaan waar mijn vader vroeger al groente en aardappels verbouwde.

Nu ik niet meer in het zwembad werk als badjuf, heb ik tijd voor andere dingen. Dit is het tweede seizoen en ik verblijf vele uurtjes in de groentetuin. Het is nu tijd om te oogsten en dat gaat goed. De eerste bonen en bieten zitten al in de diepvries. Na het gezamenlijke ontbijt ging manlief zijn vrijwilligerswerk op het voetbalveld verrichten. Ik heb de noodzakelijke huishoudelijke werkzaamheden verricht en de planten buiten water gegeven. Na de koffie heb ik een emmer bonen gepunt.

Ook is er even aandacht voor Arend, de buurman van 89 jaar. Hij heeft nu een zware tijd vanwege de coronamaatregelen en een praatje doet hem goed. Ik heb een omelet gebakken. Als je vijf kippen hebt, en evenveel eieren per dag, dan wordt er nog al eens een eitje gegeten. Ondanks de hitte hebben we toch de heg aan de schaduw kant geknipt. Nog even boodschappen gedaan en ‘s avonds lekker buiten gezeten en contact gehad met Maroean (dochter), die op vakantie is.

Zaterdag 8 augustus

Op tijd uit bed. De schilder was er om 7.00 uur. Het nodige onderhoud moest weer gebeuren. Na de huishoudelijke klussen hebben we een verfrissende duik genomen in het mooie zwembad ‘De Kerkvlekken’, hier in Havelte. De temperatuur was inmiddels al 33 graden.

Kyllian (jongste zoon) is terug van vakantie. Redginald (zoon) en zijn vrouw (Eline) waren ook een weekend in Drenthe en dus hebben we gezamenlijk gebarbecued en de vakantieverhalen gedeeld. Buurman Arend hebben we ook opgehaald, zodat hij de jongens - op gepaste afstand - kon spreken. Het was fijn om te zien hoe hij daar van geniet.

Zondag 9 augustus

Wat een hitte al zo vroeg in de ochtend. Na de ochtendronde met Babs, en het ontbijt, heb ik Redginald en Eline uitgezwaaid. Zij gingen in Meppel ook haar ouders bezoeken, om daarna weer huiswaarts te keren naar Voorburg.

Ik stond in dubio: ga ik bonen plukken of in de zon, de krant nog lezen van zaterdag. Het werd bonen plukken, maar ik heb ze nadien in de kelder gezet. Het was tijd voor koffie en dus heb ik toch nog de krant gelezen. Na de lunch hebben we een heerlijke solextocht gemaakt met Hetty en Freek. De zondag werd rustig afgesloten.

Maandag 10 augustus

Vroeg uit de veren, want met die hitte wil de schilder om 6.30 uur beginnen aan de schaduwkant. Het heeft ook z’n voordelen. Alle deuren en ramen gaan open (18 graden). Op tijd nog bonen, wortelen en komkommers geoogst. Aafko ging voor vrijwilligerswerk naar het zwembad en ik heb de groente verwerkt.

Na de lunch heb ik nog even lekker gezwommen. Nadien moest de laptop op de tafel om stukken te lezen. Het zomerreces, voor mij, zit er op. Als fractievoorzitter van Gemeentebelangen moest ik mij voorbereiden op de volgende dag. Voor drie verschillende commissies zijn er vanaf 15.00 uur vergaderingen ingepland. Voor de werkgevercommissie gaan wij een start maken met het werving- en selectietraject voor de raadsadviseur/plaatsvervangend griffier. Als agendacommissie moet de eerste vergadering van 25 augustus worden voorbereid. Daarna zullen alle fractievoorzitters samenkomen.

’s Avonds heb ik weer lekker buiten gezeten en de Meppeler Courant gelezen.

Dinsdag 11 augustus

Het wordt een beetje eentonig, maar de zon maakt ons al vroeg wakker. Als je vroeg opstaat, heb je wel mooi een lange dag voor de boeg. De timmerman en de schilder dachten daar ook zo over. Die waren al weer druk aan het werk. Ik heb mijn huishoudelijke klussen maar weer opgepakt. Ter afkoeling ook nog even gezwommen. Voor de lunch heb ik courgettesoep gemaakt. Het is wel handig hoor, van alles in de tuin. Voor het avondeten heb ik de andijvie gewassen en gesneden. Zodat de mannen zelf hun eten konden maken. Ik zal zelf een broodje op het gemeentehuis nuttigen.

Om 14.30 uur ging ik naar het gemeentehuis in Diever, wat dan ook wel weer goed voelt, om je collega-raadsleden en de griffiers te spreken. Na de gezellige evaluatie van ieders vakantie, werd het serieuze werk weer opgepakt. De dag afgesloten met een heerlijk koel drankje, buiten achter het huis.


Gerelateerd nieuws