Goed slapen met Parkinson? Het kan met het juiste bed!

Aangeboden door: desuite.nl

In ons land hebben momenteel al meer dan 50.000 mensen een vorm van parkinsonisme. Dit aantal zal naar verwachting door de vergrijzing nog verder toenemen de komende jaren. De voornaamste groep met mensen met een vorm van parkinsonisme heeft de ziekte van Parkinson. Deze aandoening heeft als bewegingsstoornis aanzienlijke lichamelijke gevolgen voor de patiënten.

Zo kunnen mensen met Parkinson bijvoorbeeld vaak moeilijk ontspannen. Ook hebben ze moeite om in bed om te draaien. Leven met Parkinson kost veel energie, en een goed bed is daarom extra belangrijk. Hieronder lees je meer over hoe goed slapen toch mogelijk is voor iemand met Parkinson.

Het juiste bed voor mensen met de ziekte van Parkinson

Door het juiste bed te kiezen kunnen patiënten beter omgaan met de ziekte van Parkinson. Zo kunnen zij beter slapen, zijn ze overdag minder gespannen en beter uitgerust. Diverse zaken maken een bed beter geschikt voor iemand met Parkinson.

Zo is het allereerst belangrijk dat een bed in hoogte verstelbaar is. Idealiter wordt de hoogte van het bed aangepast op de heupbooghoogte van de patiënt. Mocht het nog teveel energie kosten om vanaf deze zithoogte op te staan, dan wordt een hoog laag bed met een sta-op functie aangeraden. Een bed dat in hoogte verstelbaar en verrijdbaar is, maakt ook het verlenen van zorg gemakkelijk. Of dit nu door een professionele zorgverlener is of de partner van de patiënt. Daarnaast is ook het opmaken en schoonmaken van het bed een stuk eenvoudiger.

Het beste matras voor mensen met Parkinson

Naast het bed zelf speelt ook het matras een grote rol. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak te kampen met een stijf lichaam. Daarnaast werken hun spieren niet naar behoren. Dat maakt het voor deze mensen moeilijk om zich om te draaien in bed. Om stijfheid te voorkomen zijn mensen geneigd een zacht matras te kiezen. Dit maakt omdraaien echter moeilijker. De gouden combinatie is dus een matras dat stevig genoeg is om zonder al te teveel moeite om te kunnen draaien, zonder dat het lichaam belast wordt. Een matras op maat wordt daarom aangeraden. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke klachten waarvan iemand last heeft en de mate ervan, en van het gewicht en de lengte van de patiënt. Voor persoonlijk advies op het gebied van bedden en matrassen voor mensen met Parkinson kun je terecht bij De Suite slaapkamers en bedden.

Matrassen met FPS-technologie

De Suite is specialist op het gebied van bedden voor mensen met Parkinson, en biedt daarom ook matrassen aan met een zeer innovatieve techniek: FPS. Het Frequency Physio Support (FPS) geluidssysteem creëert subtiele geluidsgolven die de stijfheid en de spierspanning verlagen en zorgen voor een betere doorbloeding. De variatie in frequenties zorgt voor resonantie en vibraties in het lichaam. Doordat de spanning in het lichaam verlaagt, verminderen de ‘parkinson-achtige’ onrust en bewegelijkheid. Gebruikt de patiënt de FPS technologie regelmatig? Dan zijn ook overdag de gevolgen hiervan merkbaar. Minder stijfheid en een grotere ontspanning dragen bij aan een betere slaapkwaliteit, dat nodig is voor herstel. Gebruik van de FPs technologie kan echt gezien worden als een behandeling. Patiënten ervaren vaak direct erna een energieker gevoel.

Handige accessoires bij een bed

Naast het bed en het matras, zijn er ook nog diverse accessoires die slapen met Parkinson gemakkelijker kunnen maken. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een papagaai of draaibuddy om gemakkelijker te kunnen draaien of in- of uit bed te stappen. Ook gladdere lakens kunnen het eenvoudiger maken om te draaien in bed.