Wouter Harbers speelt weer in IJhorst, maar wel voor minder mensen

IJhorst Pianist Wouter Harbers (34) uit Zeist hervat na een lange coronapauze zijn reeks Koffieconcerten. Op maandagmiddag 14 september is hij in de protstantse kerk in IJhorst te vinden. Er zijn verschillen. Er kunnen door 1,5 meter nog maar vijftig mensen in de kerk én het is daardoor niet meer gratis.

Vanaf medio vorig jaar speelde Harbers elke tweede maandagmiddag van de maand in de Reestkerk in IJhorst. Dat was altijd voor nop. Dit kon vooral door een samenwerking tussen de kerk en Stichting Gouden Dagen die sponsorde. Er kwamen meestal 150 luisteraars, die na afloop gul gaven, zodat Harbers er wat aan over hield.

„Vanwege het wegvallen van sponsoring en een kleiner publiek moet ik entree gaan heffen”, zegt Harbers. De entreeprijs is 15 euro.

Geen sponsor

Door corona mogen er tot 70 procent minder mensen in de kerk. Daarnaast trok Stichting Gouden Dagen, de belangrijke sponsor, zich terug. Deze organisatie zet zich in voor ouderen met als doel eenzaamheid tegen te gaan en de kloof tussen jong en oud te verkleinen. Gouden Dagen trok zich terug omdat bewoners en activiteitenbegeleiders vanuit verzorgingshuizen terughoudender zijn.

Minder mensen in de kerk en een sponsor die zich terugtrok. Daardoor kan het niet meer gratis. „Met de huidige entreeprijs van 15 euro, inclusief koffie, is de omzet nog een stuk lager dan bij het vorige seizoen, maar zo hóóp ik het initiatief toch in stand te kunnen houden”, zegt Harbers.

Toeval

De musicus die in het hele land concerten geeft, kwam vorig jaar bij toeval in IJhorst terecht. „Ik kwam hier terecht via een bijeenkomst voor kerkrentmeesters, een halfjaar ervoor. Ik was die dag 'ingevlogen' als pianist en ik raakte aan de praat met de twee kerkrentmeesters uit IJhorst. Ik zocht op dat moment naar locaties om mijn 'koffieconcerten' uit te breiden buiten mijn eigen regio. In IJhorst staat een vleugel en het is een prachtige kerk, sfeervol en knus, maar tegelijk met veel zitplaatsen. Daarnaast is er een mooi orgel, waar ik soms een toegift op speel. ‘s Ochtends speel ik eerst in Zwolle - 's middags herhaal ik het programma dan 25 minuten verderop... Het middagprogramma is dus altijd goed voorbereid.”

Cellist

Op maandag 14 september opent Harbers de serie met een programma vol muziek van Bach. Samen met cellist Csaba Erdös trakteert hij de luisteraars op zijn highlights. Tussendoor vertellen ze over de muziek. Harbers sluit af op het orgel. Aanvang 14.00 uur.

Kaarten via: www.koffieconcerten.nl.