Alles wat je moet weten over gordijnen

Aangeboden door: Raamdecoratie.com

Een gordijn is zeer bepalend voor de sfeer in een ruimte. Er zijn veel verschillende soorten gordijnen die allemaal zorgen voor een andere sfeer. Dat is ook niet gek wanneer je bedenkt dat ieder interieur een eigen stijl heeft en iedere ruimte om een andere sfeer vraagt.

Ben jij op zoek naar nieuwe gordijnen? Dan is het goed om te weten wat de diverse soorten gordijnen inhouden. Wij vertellen je hier graag meer over, lees dus zeker verder.

Vitrage, inbetween of overgordijn?

De eerste gordijnen die handig zijn om te kunnen onderscheiden zijn de vitrages, inbetweens en overgordijnen. Waarschijnlijk heb je deze termen al wel eens gehoord, maar het kan zijn dat de verschillen tussen deze drie nog niet duidelijk zijn. Het grootste verschil tussen de drie zit hem in de dikte van de gordijnen en de transparantie. Zo is een vitrage een zeer dun gordijn waar je gemakkelijk door heen kunt kijken. Dit gordijn houdt de felle zonnestralen buiten, maar laat nog wel veel daglicht binnen en hiermee behoud je ook de doorkijk. Een overgordijn is de tegenhanger van de vitrage. Dit gordijn blokkeert een groot deel van het zonlicht en zorgt voor privacy. Overgordijnen zijn dus 100% licht- en zichtdicht. Ideaal voor ruimtes waar je privacy nodig hebt of zonlicht weg wilt houden, zoals de slaapkamer. Een soort gordijn dat hier tussenin zit, is de inbetween. Qua stofdikte en transparantie is dit de guldenmiddenweg tussen een vitrage en een overgordijn. De mate van lichtinval en privacy is bij dit soort gordijn afhankelijk van de stof en stofdikte. Bedenk van te voren dus welk soort gordijn jij wenst in jouw ruimte.

Kamerhoge en kamerbrede gordijnstof

Voor gordijnen kun je kiezen uit kamerhoge en kamerbrede gordijnstof. Het verschil tussen de twee zit vooral in de afmetingen van de stof. Waar de stof qua hoogte beperkt is en de breedte onbeperkt is bij een kamerhoge stof, is de stof qua zowel hoogte als breedte onbeperkt. Bij kamerbrede gordijnstoffen worden stroken stof aan elkaar genaaid. Hierdoor komen er dus verticale naden tussen de stroken. Bij kamerhoge gordijnstof is dit niet het geval en zie je dus geen naden.

Online gordijnen bekijken

Bekijk online de diverse gordijnen en bekijk welk gordijn het best bij jouw ruimte en interieur past. Dan weet jij zeker dat je een gordijn aanschaft waar je nog lang plezier van hebt.