Adullam beleeft in alle opzichten een bijzonder jaar

Staphorst - Adullam Staphorst maakt zich op voor de jaarlijkse Verkoopdag. Op zaterdag 19 september is het weer zover.

Dit jaar de 35e keer. Niet op de Kerklaan, maar op de Markt. Hier is meer ruimte, zodat mensen anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Gehandicaptenzorg

„Ondanks de huidige situatie rondom het coronavirus kan de markt worden georganiseerd”, laat de organisatie weten. Dat is de Stichting Adullam Comité Staphorst. Die is al minstens dertig jaar actief. Het doel van de stichting is: geld inzamelen voor de organisatie die gehandicaptenzorg biedt op reformatorische grondslag.

Adullam Gehandicaptenzorg en Staphorst horen bij elkaar. De verkoopdag is ook een sociaal evenement, waarop Staphorst elkaar ontmoet. Tientallen vrijwilligers zijn in de weer om alles mogelijk te maken. De 35e editie is een bijzondere door corona. Meer ruimte, wat minder te doen. Eten op de markt, bijvoorbeeld op een terrasje bij een kraam, kan niet. Vis en oliebollen kunnen wel mee naar huis worden genomen. De Verkoopdag vindt plaats van 10.00 tot 15.00 uur.

Op andere plekken in Nederland waar Adullam ook gevestigd is, kan de verkoop niet doorgaan. Maar in Staphorst dus wel, met inachtneming van alle regels. Vaak leveren dergelijke verkoopdagen 15.000 euro op. Of dat in deze tijd ook kan, is de vraag.

Nieuwbouw

Adullam zit 29 jaar in Staphorst. De organisatie beleeft een bijzondere tijd. Aan de Kerklaan verrijst namelijk een nieuwe woonvoorziening die de naam Streekheim krijgt, een naam die cliënten zelf bedachten. De bouw is in januari van dit jaar gestart, en wordt naar verwachting in januari 2021 opgeleverd. Door allerlei procedures liep de bouw een jaar vertraging op.

Schoonsterheim en Lindenheim, de huidige woonlocaties, elders in Staphorst, worden verkocht omdat deze niet meer voldoen aan de wensen van deze tijd.

Streekheim krijgt 32 appartementen, verdeeld over vier groepen en één logeerplek. Ze worden voorzien van eigen sanitair en gezamenlijke huiskamers.

Streekheim wordt gebouwd naast het dagactiviteitencentrum Horstheim waar veel bewoners werken en wat eveneens onderdeel is van Adullam.

De diaconie van de plaatselijke Hersteld hervormde kerk die letterlijk en figuurlijk dicht bij Adullam staat, heeft de organisatie ondersteund door het in erfpacht geven van de grond. De bewoners van Schoonsterheim en Lindenheim kunnen naar verwachting in het voorjaar van 2021 Streekheim betrekken.