Toch klein Oranjefeest op de Wegwijzer

Nieuwleusen - „We waren direct enthousiast toen onze meester Joël vroeg of onze groep een Oranjefeestdag voor de hele school wilde organiseren”, zeggen Kyan Vos en Joeri Visscher, twee leerlingen van groep 8 van de basisschool de Wegwijzer donderdagmiddag over de feestdag die vandaag (vrijdag) is gehouden.

Traditiegetrouw worden in deze week van het jaar de O-feesten in Nieuwleusen gehouden met veel activiteiten voor jong en oud. Voor de kinderen zijn er altijd de kindermarkt, een ritje met Bello, de kleutermiddag en de speeldag voor kinderen van de groepen 3 tot en met 8. Maar ook de playbackshow is voor veel kinderen een spannend moment en natuurlijk bezoeken alle kinderen de kermis. Dit jaar wegens corona niet.

Alternatief

Dit gemis moest worden goed gemaakt met een alternatief programma dat is gemaakt door kinderen voor kinderen. Samen met leerkracht Joël de Groot zijn de leerlingen van groep 8 al twee weken geleden begonnen met het uitwerken van een alternatief programma.

Lisa van de Kerkhof en Eva Eikelboom vinden het erg jammer dat de O-feesten dit jaar zijn afgelast. Eva zegt de kermis en de playbackshow het meest te missen. Lisa: „Ik vind het stom dat het feest niet doorgaat. Ik was net van plan om dit jaar met de playbackshow mee te gaan doen.” Verder noemt ze het niet doorgaan van de autorodeo, waar haar oom ieder jaar aan meedoet. Het tweetal verzorgde vandaag samen het schminken van de jonge groepen. Voor beiden een debuutoptreden. Lisa vertelt vooraf: „De kinderen komen in groepjes bij ons langs. Ze worden begeleid door leerlingen uit onze groep.” Eva vult aan: „En als ze geschminkt willen worden kunnen ze kiezen uit vier voorbeeldfoto’s.” „Eerst wilden we nog even oefenen bij leerlingen uit onze groep maar helaas trokken die zich op het laatste moment weer terug”, zegt het tweetal.

Toneelspel

Kyan Vos en Joeri Visscher verzorgden ’s morgens voor de jonge leerlingen een toneelspel van 15 minuten. De beide jongens vinden het jammer dat er geen kermis is en op vrijdag de gebruikelijke speeldag voor basisschoolleerlingen op het evenemententerrein. Voor beiden is het hun eerste toneeloptreden voor publiek. Het stuk begint met een liedje en dat leidt volgens het tweetal tot allerlei komische momenten. We hebben al een paar keer geoefend. Het belangrijkste is dat de kinderen het leuk vinden. Joeri vult aan: „Als er iets fout gaat dan gaan de kinderen lachen.” Dit is juist de bedoeling van het tweetal dat donderdagmiddag nog zegt geen last van zenuwen te hebben. Vrijdagmorgen om 9.00 uur startte het feestprogramma voor de kinderen van groep 1 tot en met 4 met een spellencircuit en met activiteiten als schminken, voetbal in de pannakooi, sjoelen, zaklopen, toren bouwen, blikgooien, frisbee werpen en een toneelspel. Ook konijn Bultje van de Beerze Bulten maakt zijn opwachting. Het programma werd afgesloten met een playbackshow. ’s Middags werden nog een gametoernooi en zaklopen als extra activiteiten voor de hogere groepen van de school gehouden.

 

Door Rieks Folkerts