Staphorst begint zoektocht naar nieuwe burgemeester

Staphorst - De gemeente Staphorst is de procedure begonnen voor de werving en benoeming voor een nieuwe burgemeester. Gezien het verleden en qua verkiezingsuitslagen, is de SGP aan de beurt.

Ruim voor de zomer van 2021 wordt de voordracht van de nieuwe burgemeester verwacht. De gemeenteraad gebruikt de komende periode om een profielschets te maken. Hiervoor wordt vanuit de gemeenteraad een vertrouwenscommissie ingesteld. De benoeming van de leden hiervan is deze maand voorzien. De commissie stelt een profielschets op, waarover de gemeenteraad in een openbare raadsvergadering in november een besluit neemt.

Opvolging voor Theo Segers

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Theo Segers. Hij nam in januari van dit jaar afscheid van Staphorst om burgemeester van de gemeente Molenlanden te worden. Sindsdien neemt Gerrit Jan Kok (VVD) het burgemeestersambt in Staphorst waar. Kok blijft aan totdat de benoeming van de nieuwe burgemeester een feit is.

Theo Segers (ChristenUnie) was medio 2015 de opvolger van Joop Alssema (ook ChristenUnie) die veertien jaar burgemeester van Staphorst was. Het ligt in de lijn der verwachting dat de nieuwe eerste burger van de kleinste gemeente van Overijssel lid is van het CDA, de ChristenUnie of de SGP.

SGP is aan de beurt

Welke politieke kleur is aan de beurt? De SGP. De staatkundig gereformeerden, de grootste partij in Staphorst, leverde behalve interim-burgemeester Markus Markusse in 2001, nog nooit een voorzitter van de gemeenteraad. Met Tin Plomp (1993-2001), waarnemer Herman Smit (1988-89) en Frans Niemeijer (1978-88) is het CDA hofleverancier.