Gemeenteraad van Staphorst stemt wooncomplex aan Ebbinge Wubbenlaan weg

Succes voor ondernemers en bewoners van de Ebbinge Wubbenlaan in Staphorst. Een complex voor negen seniorenappartementen met drie woonlagen komt er niet. Althans niet in deze vorm en op deze wijze. De gemeenteraad stak er gisteravond een stokje voor.

VechtHorst wil een dubbele woning slopen en hier een gebouw met negen appartementen bouwen. De Omgevingskamer van de gemeente vindt dat het kan. B en W van Staphorst namen dit advies over. De buurt is faliekant tegen. Veel te groot en te weinig parkeerplaatsen in de al drukke straat, dat zijn de bezwaren.

Volgens het eigen gemeentelijk beleid, vastgesteld door de gemeenteraad, kan het, zij het nipt, maar toch stemden SGP, CDA en Gemeentebelangen tegen. Een streep door de rekening van VechtHorst en een tegenstelling tussen coalitiepartijen SGP en ChristenUnie die tegenover elkaar stonden gisteravond.

Gebouw is te groot

Wethouder Lucas Mulder vindt dat de gemeenteraad met de weigering ingaat tegen haar eigen beleid. Dat staat de bouw toe. Het gebouw wordt elf meter hoog, twaalf is mogelijk en qua parkeren, het grootste punt, zou het volgens hem ook kunnen. Bij de sociale huurwoningen is 1,4 auto's per huis de gemeentelijke norm, daar zit het pand met veertien parkeerplaatsen onder.

Toch de streep door de rekening. Het gebouw is simpelweg een maatje te groot, vindt de SGP. Alles is net de krap en dat is vragen om problemen. Het CDA is bang dat het parkeren een drama wordt. De doelgroep is senioren, maar dat staat niet duidelijk omschreven. Het zijn sociale huurwoningen. Ook andere bewoners zouden kunnen, met niet zelden twee auto's per huishouden. Gemeentebelangen hekelde de burgerparticipatie. Participatie betekent meedoen, niet dat je van details nog wat mag vinden.

Parkeerproblemen

De buurt vreesde grote parkeerproblemen en een privacy-issue door balkons die uitkijken op tuinen. Een gebouw met zes appartementen kan volgens de omwonenden wel. VechtHorst weigerde deze aanpassing. Het zou dan niet exploitabel zijn.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!