Red Giants hoopt op een leuker seizoen

Meppel - Red Giants heeft al z’n oefenwedstrijden (vier) in de aanloop naar de competitiestart - komende zaterdag - verloren, maar goed nieuws is er ook: Nick Martina is terug bij zijn oude club. Een welkome versterking, want de Meppeler basketballers gaan het niet makkelijk krijgen in de tweede divisie.

Dat Red Giants in z’n laatste oefenpotje afgelopen weekend aan het kortste eind trok, was bepaald niet raar. Tegenstander ZAC speelt immers een klasse hoger én het betrof de derde (!) wedstrijd van Red Giants die dag. In Roden hadden de Meppelers gespeeld op een voorbereidingstoernooi. Het was trainer Patrick Koning daar niet tegengevallen.

Celeritas

Tegen competitiegenoot Celeritas - juist de eerste tegenstander komend weekend - verloren de Meppelers met acht punten verschil, tegen BV Groningen met twee puntjes. Koning: „Tegen Celeritas speelden we niet goed. Toch verloren we vrij nipt. Op basis van wat ik vandaag heb gezien, denk ik dan ook dat we in de tweede divisie in de middenmoot moeten kunnen meedraaien, of zelfs iets hoger.” Voorzitter Gert Klamer was zaterdag voorzichtiger: „Handhaven in de tweede divisie zou mooi zijn.”

Red Giants heeft in elk geval guard Nick Martina terug. Daar is wel wat water voor door de rivier gegaan. Martina had zich vorig seizoen bij Koning niet bepaald populair gemaakt, bij zijn overstap naar de nieuwe Meppeler club Black Horns. Niet de overstap op zich, maar de manier waarop zat Koning dwars. Toen Black Horns zich voor dit seizoen terugtrok, zat Martina zonder club. Koning: „Nick is bij mij thuis geweest en heeft gevraagd of hij zich weer bij ons kon voegen. We hebben hierover goed gesproken en toen heb ik gezegd: ik wil dat je dit met alle andere spelers bespreekt. Niemand mocht bezwaar hebben. Hij heeft daarop alle spelers gebeld, en op basis daarvan kon hij terugkomen.”

Meppeler jongen

Martina is er blij mee: „Ik zat dus zonder club, maar wilde niet stoppen. Ik ben een Meppeler jongen, wilde graag weer naar Red Giants. Ik heb iedereen gesproken en ik denk dat de neuzen dezelfde kant op staan.” Al is de sfeer nog niet optimaal in het team, volgens Martina: „Maar dat komt doordat we nog niet gewonnen hebben. Dat hebben we nu nodig, dan komt het wel.” Hij raakte in Roden lichtgeblesseerd. Net als Yarno Jager, de andere oud-Black Horn die terug is. Met slechts zeven spelers kreeg Red Giants het tegen ZAC erg moeilijk. De Zwollenaren, gecoacht door Erwin Hageman (oud-basketbalprof bij Den Helder en Oranje), hebben onder anderen oud-Red Giant Sjoerd Langevoort in de ploeg. Ook oud-Giant Dick de Weijer speelt bij ZAC, maar die kon er zaterdag helaas niet bij zijn.

Weinig moois

Naast Martina en Jager gaat Red Giants het seizoen in met bijna dezelfde groep als vorig seizoen. Een jong team met twee ervaren spelers: Melvin Abel (40) en Gerben de Vries (35). De Meppelers hopen op een leuker seizoen dan het vorige, waarin menig tegenstander zijn beperkte basketbalvermogens probeerde goed te maken met fysiek spel. Dat leverde weinig moois op, en dat moet dit seizoen anders gaan.

De Meppelers openen tegen Celeritas, uit in Groningen. De eerste thuiswedstrijd is op zaterdag 19 september tegen DBV Arriba, om 20.00 uur in de Ezingehal.