Landelijke Recherche valt onder andere woning in Steenwijkerland binnen in onderzoek naar criminele geldstromen

De Landelijke Recherche is woensdagochtend in acht woningen en twee bedrijfslocaties door heel Nederland binnengevallen in een onderzoek naar criminele geldstromen waar vele miljoenen mee zijn gemoeid. Onder andere een woning in Steenwijkerland was het doelwit van de doorzoekingen.

Waar de woning exact is gelegen, is nog onduidelijk. In een persbericht van het Openbaar Ministerie (OM) wordt alleen gesproken over de gemeente Steenwijkerland. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het team Financieel Economische Criminaliteit (FinEc). 

Criminele geldstroom

Volgens het OM richt het onderzoek zich op een vermoedelijke criminele geldstroom, waarbij onder anderen twee schroothandelaren betrokken zijn. ‘In totaal wordt er over drie jaar rond de 10 miljoen euro rondgepompt via bankrekeningen van zowel de schroothandelaren als de zogenaamde verkopers en kopers van metalen waarbij vermoedelijk valse facturen worden gebruikt om de geldstroom een ogenschijnlijke legale herkomst te geven’, schrijven zij in een persbericht.

Verder deed de Landelijke Recherche doorzoekingen in Den Bosch, Huizen, Zandvoort, Maasdriel, Hoeksche Waard en Veere. De twee bedrijfspanden die de politie doorzocht, liggen in Rotterdam en Zwijndrecht. 

Beslag op vuurwapens

De politie heeft beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers. 

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht, maar worden in een later stadium niet uitgesloten, zegt het OM.