Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

De notariële volmacht (of levenstestament)

Wie regelt je zaken als je niet in de gelegenheid of in staat bent om je eigen wil te bepalen? Bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke ziekte of door andere onverwachte omstandigheden.

Voor die gevallen kun je een persoon die je vertrouwt de bevoegdheid geven jouw zaken te regelen. Je kunt dit bij de notaris vastleggen in een notariële volmacht. Deze notariële volmacht wordt ook levenstestament genoemd.

In een volmacht kun je jouw wensen en regelingen met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen juridisch juist laten vastleggen. Deze regelingen treden in werking als je tijdelijk of langdurig niet in staat bent je wil te bepalen of je eigen belangen te behartigen.

Je kunt iemand machtigen die namens jou je administratie regelt. Hieronder vallen het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van jouw bezittingen en het doen van belastingaangiften. Als je wilt dat schenkingen die je al eerder deed, ook door de gemachtigde worden gedaan, kun je laten vastleggen wanneer en aan wie die schenkingen moeten worden gedaan en voor welke bedragen.

In de volmacht kan je ook iemand benoemen die namens jouw onderneming optreedt als je dat zelf niet meer kunt.

Het is bovendien mogelijk dat je bepaalde wensen hebt met betrekking tot medische behandelingen. Als je zelf niet meer in staat bent om jouw wil te uiten, is het belangrijk dat een ander dit voor je kan doen. Deze gemachtigde persoon kan, als je daartoe zelf niet meer in staat bent, namens jou handelen en overleg met de behandelend arts hebben over je medische behandeling.

Het is belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wie je aanwijst om jouw wensen uit de volmacht uit te voeren. Deze persoon moet jouw wil namelijk respecteren en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komen. De notariële volmacht kan je altijd in een later stadium wijzigen zolang je nog je wil kan bepalen.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom gewoon bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van je mogelijkheden.

Notaris Bart lever

Het Notarieel | Notaris Lever


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!