ViP DeWolden geeft vooral adviezen in coronatijd

Zuidwolde – De vele vrijwilligers in de gemeente De Wolden zijn er aan gewend om verwend te worden in de maand oktober. Vers in het geheugen liggen de mooie vrijwilligersfeesten in bijvoorbeeld Buitencentrum De Poort in Ruinen en De Havezate in de Wijk, waar een compleet programma met eten en drinken werd gepresenteerd.

Corona maakt het hele leven anders, dus ook de manier waarop ViP De Wolden haar dank wil uitspreken. In de maand van de vrijwilliger maken de vertegenwoordigers van ViP De Wolden een campertour door de gemeente. Daarbij worden de vier grote kernen aangedaan en kunnen mensen met vragen zich melden. Wie zich bovendien inschrijft bij ViP De Wolden kan een leuke ViPwaterfles tegemoet zien.

De camper van Welzijn De Wolden, net weer voorzien van een apk, wordt bemenst door Leonoor Colenbrander en Aïsha Slot. Ze constateren dat er vanuit ViP vooral vrijwilligers voor buitenwerkzaamheden worden bemiddeld. „Dat gaat nog best goed, maar verder ligt alles stil en hebben we vooral een informerende taak", zegt Leonoor. Corona of niet, er melden zich nog steeds nieuwe vrijwilligers aan.

Paar duizend

De beide dames weten dat er De Wolden een paar duizend vrijwilligers zijn. Alleen al bij Welzijn De Wolden 110, uit cijfers blijkt verder dat 49% van alle inwoners van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk doet. „Zonder hen geen sport- of verenigingsleven, geen fietsmaatjes en geen feesten in het dorp", benadrukken de dames.

ViP De Wolden begon in 2017 met de bemiddeling in vrijwilligers voor verenigingen. „Wij geven ook veel informatie aan verenigingen, bijvoorbeeld hoe je ze bereikt en in kan zetten", aldus Aïsha. „We worden vaak benaderd om mee te denken, nu gaan we met de camper naar de mensen toe. Daar is het laatste half jaar niets van gekomen", verzucht Leonoor. Aïsha knikt: „We beantwoorden ook vragen over zaken als opbouwwerk, jongerenwerk of mantelzorg; we hebben bij Welzijn De Wolden nu eenmaal meerdere takken van sport die we beoefenen. En we hebben een Fondsenboek dat vaak uitgeleend wordt. Daarin staan alle fondsen waar organisaties terecht kunnen voor subsidie."

De camper staat op dinsdag 6 oktober bij de bibliotheek in Ruinerwold, op woensdag 14 oktober op de Brink in Ruinen, op donderdag 22 oktober in Zuidwolde bij de bibliotheek en op dinsdag 27 oktober bij De Havezate n de ijk, steeds van 14.00 tot 15.00 uur.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!