‘Het is lang niet zo gezellig bij Oud Meppel als voorheen. Zo afstandelijk’ (dagboek van Herman en Elly Jansen)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week: Elly en Herman Jansen, organisatoren van de Open Monumentendag.

Donderdag 3 september

Elly: „Op donderdag komt meestal onze hulp. Terwijl ik thuis blijf, gaat Herman naar drukkerij Kleen om de boekjes op te halen die daar gedrukt zijn voor Open Monumentendag. We zijn blij verrast met het eindresultaat. ’s Middags gaan we onze strijkbout ophalen, maar we hebben pech: hij is niet meer te repareren, dus dat wordt een nieuwe! We hebben meteen een Chromewave meegenomen. En op de terugweg bij winkelcentrum Koedijkslanden lekkere vis gehaald.”

Herman: „Gisteren hebben we gratis stoofperen geplukt. Vandaag heb ik een eerste portie klaargemaakt. Prachtig rood zijn ze geworden. Heerlijk gegeten.”

Vrijdag 4 september

E: „Ik ben vrijwilligster in het hospice. Vandaag werk ik van 11.00 tot 15.00 uur. Mijn collega belde of ik nog wat boodschappen kon meenemen. Omdat het druilerig weer is, vraag ik Herman of we dat even met de auto kunnen doen.”

H: „Nadat ik Elly daar afgezet heb, besluit ik nog even te kijken naar de bramen op het laarzenpad achter het hospice. Twee weken terug had ik binnen een half uur ruim een kilo heerlijke bramen. Maar dat was toen. Nu valt er helaas niets meer te plukken. Terug naar huis, langs het station, zie ik een nieuw monument. Ik maak al vast een foto voor het fotoarchief van Oud Meppel.”

Zaterdag 5 september

Vandaag begint ‘Wie is de Mol’. Dat is bij ons een favoriet programma. Een vriendin belde of ze deze avond bij ons ‘een bakkie kon doen’. „En dan gezellig samen tv kijken. En kom dan meteen maar wat eerder, dan kun je ook een hapje mee-eten.”

Zondag 6 september

E: „Ook vandaag heb ik dienst in het hospice. Het is fantastisch werk. Als ik een goede bekende zie komen, is dat soms wel even moeilijk. Dan doe ik heel voorzichtig, want misschien wordt zo iemand liever niet door mij verzorgd. Meestal zie ik het tegenovergestelde en ontstaan er fijne momenten.”

H: „Voor mij is het zaak om vandaag het persbericht over de komende Monumentendag de deur uit te krijgen. Schrijven lijkt altijd makkelijk als het af is. Maar tot het zover is, is het ploeteren. Steeds maar weer wegstrepen. Korter opschrijven. Andere volgorde. Opnieuw beginnen. Na ruim twee uur heb ik een concept op papier. Dat is rondgestuurd naar de leden van de werkgroep voor commentaar. ’s Avonds laat is het persbericht pas echt klaar.”

Maandag 7 september

„Om 10.00 uur zijn we bij Oud Meppel voor een laatste bijeenkomst van de werkgroep Monumentendag. In coronatijd is het daar lang niet zo gezellig als anders. Zo afstandelijk. Met zes mensen vergaderen kan nog net. Daarna hebben we een vlag, aanwijsbordje en boekjes naar de contactpersoon van de Grote kerk gebracht. Wat fijn dat de kerk zaterdag onderdeel is van de Monumentendag.”

E: „Een vriendin uit Cuyk belde. Ze staat op de camping in Havelte. En ja, als je dan toch in de buurt bent...Zo vaak zien we elkaar niet. Even later staat ze met haar man voor de deur. Gelukkig hebben we altijd wat lekkers in de diepvries liggen.”

Dinsdag 8 september

H: „Wat een geklungel met Facebook! Voordat je het weet ben je groot deel van je dag daaraan kwijt. Het lijkt allemaal zo makkelijk: even iets delen. Dan blijk je het toch niet terug te kunnen vinden. En dat terwijl we gepland hebben vandaag muziek te oefenen. Gelukkig blijven er toch nog een paar uurtjes over.”

E: „Elke dinsdagavond rijden we naar Dalfsen. Daar spelen we in het salonorkest Spoom. We oefenen van acht tot tien. Door corona kon dat een tijdje niet. Nu weer wel. We bereiden ons voor op optredens in Meppel en Dalfsen. En in kleinere bezetting rond de kerst bij tehuizen of waar men ons maar vraagt om te komen spelen.”

Woensdag 9 september

„We moeten wel op tijd zijn. Vandaag wordt het nieuwe informatiebord aan de toren van de Grote kerk door wethouder van der Haar onthuld. Jammer dat dat in klein comité moet (anderhalve meter). Daarna hebben we met de wethouder en de aanwezigen van Oud Meppel een korte nazit bij Oasis.”

E: „Er is veel aandacht vanuit de pers. Gelukkig is het droog. Ik maak een stuk of tien foto’s. Meer is niet nodig met zoveel fotografen om ons heen. ’s Middags gaan we naar gym in de sporthal van Koedijkslanden. Elke week een uur sport en spel op aangepast niveau. Na afloop koffie drinken en napraten. De groep is al lang bij elkaar en dat schept een band.”

H: „Jammer dat we de kleedkamers en douches niet mogen gebruiken. Ik spoel me na een flinke inspanning graag af. Dat moet nu thuis.’s Avonds hebben we een verjaardag bij vrienden. Dat wordt dus weer een latertje.”

Donderdag 10 september

„Om half tien zijn we bij Bergman Clinics in Hoogeveen voor een laatste controle na de staaroperaties aan beide ogen van Elly. Alles is prima gegaan.

En dan thuis nog even de finishing touch voor dit dagboek in de krant.”