‘Wat is daarop uw antwoord? Ja!’ In Staphorst houdt deze belofte vaak stand

Staphorst - In de gemeente Staphorst vinden op Urk na de minste scheidingen plaats van Nederland. Wat is het geheim van een goed huwelijk? „Gericht zijn op elkaar, dingen samen doen, maar ook apart. Het begint met liefde.”

De belofte ‘tot de dood ons scheidt’, gaat lang niet meer voor iedereen op. In Nederland eindigt namelijk ruim 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding. Gecertificeerde Mediators doet onderzoek naar deze en andere trends in Nederlandse huwelijken. Aan de hand van CBS-data komt de organisatie met de Nationale Echtscheidingsmonitor met alle cijfers. Staphorst springt eruit.

Gouden echtpaar

Jan (73) en Geesje (72) Roze uit Staphorst waren op 24 juli vijftig jaar getrouwd. Jan komt van de Lankhorsterweg, Geesje werd geboren in Havelte en groeide op in Ruinerwold. Het gouden echtpaar woont al jaren in Staphorst. „We zagen elkaar op een dansavond en het was liefde op het eerste gezicht. Dikke mik, zoals dat heet. Wat dat is? Het is een gevoel, ik kan het moeilijk onder woorden brengen en het is er nog steeds. Daar staat en valt alles mee. Liefde is prachtig.”

Staphorst staat met 3,3 echtscheidingen per honderd huwelijken op de tweede plek van Nederland. Urk doet het nog beter met 2,5. Reden is waarschijnlijk het religieuze karakter. God brengt echtelieden bij elkaar en je moet moeite doen het goed te houden. Staphorst is uniek, want het is de enige gemeente in ons land met een wijk zonder gescheiden mensen en dat is Rouveen-Streek-Noord.

Gelukkig gevoel

Jan en Geesje waren verliefd en dat gelukkige gevoel is er nog steeds. Ze kregen twee zonen en zes kleinkinderen. Uiteraard wordt er in huize Roze ook wel eens met de deuren geslagen. Dat is heel normaal. „Wij begrijpen elkaar zonder woorden. We hoeven nooit ergens lang over te bomen”, zegt Jan. „Een ander in zijn of haar waarde laten is ook belangrijk.”

Eigen dingen

Nog een geheim: doe je eigen dingen. „Allebei zijn we druk met vrijwilligerswerk. Ik bij Stichting Welzijn Staphorst en Veilig Verkeer Nederland, mijn vrouw zit bij de bibliotheek en De Berghorst. Samen dingen doen is ook erg belangrijk. Nog altijd lopen we twee keer in de week samen hard. We halen nog altijd de vijf kilometer.” Je hoort wel eens dat een huwelijk hard werken is, maar bij Jan en Geesje valt dat reuze mee. „Als het goed is, gaat het ook een beetje vanzelf.”

Heerlen is de gemeente met het meeste aantal gescheiden inwoners. 13,5 per 100 volwassen Heerlenaren zijn gescheiden.