Open Monumentendag bij Dickninge en verder helemaal digitaal

De Wijk – De tuin van Landgoed Dickninge was zaterdagmorgen het toneel van het fysieke deel van de Open Monumentendag. Voor een select gezelschap van genodigden werd een boekje over dit fraaie landgoed aan het echtpaar Erdbrink overhandigd.

Historicus en onderwijsman Mink de Vries hield vervolgens een gloedvol betoog over de belangrijke rol die Dickninge eeuwenlang heeft gespeeld in het land. Een en ander gebeurde met dank aan het coronavirus in een bijzondere setting met klapstoeltjes op anderhalve meter afstand van elkaar en een langzaam grijzer wordende lucht.

Open Monumentendag is normaal gesproken altijd een feest, met steevast de presentatie van een boekje, maar ook met de openstelling van tal van monumenten. Een speciale commissie onder leiding van Jouke Schat zet zich daar elk jaar weer voor in, maar nu moesten ook deze trouwe vrijwilligers omdenken. Dat boekje bleef, voor de fysieke bezoekjes van locaties als Huize Echten, de Mariakerk in Ruinen, de molens van De Wolden en Landhoed Dickninge, werden toen filmpjes gemaakt door videomaker Martijn van Hese. Deze zijn te bekijken via de gemeentelijke website op www.dewolden.nl/omd. Voordeel is dat ze niet alleen dit weekend, maar ook lang daarna te bekijken zijn.

Hoogtepunt

Hilda Mulder vertelde zaterdagmorgen hoe zij Dickninge beleeft. „Schaatsen, wandelen en paardrijden. Het concours is een jaarlijks hoogtepunt voor ruiters. Ik heb in de organisatie gezeten van het concert van Apollo, hier in de tuin, en we hebben hier met de Soroptimistenclub de Reestdalfair gehouden, alles met toestemming van wijlen mevrouw Roël.” De wethouder gaf er maar mee aan wat het belang van Dickninge voor de regio is. In het voorjaar mogen zelfs de motorcrossers van MC De Antrappers er hun recreatieve Offroadrit rijden. Wat Dirk Erdbrink betreft komt er, als corona in bedwang is gehouden, een Zomerfair op dit terrein. Het boekje schetst de vele functies van Dickninge en laat bewoners en gebruikers daarover aan het woord.