TC Suthwalda kent overtuigende competitiestart in Den Haag

Den Haag/Zuidwolde - Het eerste herenteam van TC Suthwalda heeft zondag zijn openingsduel van het nieuwe eredivisieseizoen overtuigend gewonnen. Met 0-6 werd thuisploeg Leimonias in Den Haag opzijgezet door het tennisteam uit Zuidwolde.

De eredivisie is dit seizoen zeer sterk bezet, mede door het niet-doorgaan van de mixed-competitie en het gering aantal toernooien. Onder anderen Igor Sijsling en de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen (die ook als dubbel actief zijn op de grandslamtoernooien) nemen deel aan deze ‘uitgestelde voorjaarscompetitie’. Deze kent dit jaar geen promotie of degradatie en er worden geen play-offs afgewerkt. Het team dat na alle reguliere wedstrijden bovenaan staat, is kampioen van Nederland.

Het Duitse systeem

De KNLTB heeft wat betreft de spelersopstellingen het Duitse systeem gevolgd. Dat wil zeggen dat elk team vooraf een teamopstelling doorgeeft en dat deze volgorde dan meteen voor de gehele competitie geldt. In voorgaande seizoenen werd de opstelling bepaald door de rating van de spelers op de dag zelf.

Onder een heerlijk zonnetje begon het zondag in Den Haag om 12.00 uur met de wedstrijden tussen de nummers 3 en die tussen de nummers 4 van beide teams. Tim van Terheijden (Suthwalda) maakte gehakt van Bas van der Valk, een dubbelspecialist die bij 1-6 0-2 de partij opgaf. Jarno Jans, de nummer 4 van Suthwalda, speelde in de eerste set ietwat nerveus tegen Michel van der Goes, maar was in de tweede set duidelijke de betere: 4-6 2-6.

De eigenlijke nummers 1 en 2 van Leimonias, Tim van Rijthoven en Ryan Nijboer, waren zondag niet present en dus trad Boy Westerhof, de nummer 1 van Suthwalda, aan tegen de boomlange Yannick Ebbinghaus. Dit was best een lastige partij voor Westerhof, die een derde set kon vermijden door de tweede set alsnog te beslissen met zijn typische harde spinballen.

Suthwalda-debutant Niels Visker, die de voorgaande weken had laten zien in een blakende vorm te steken, was de nummer 2 en stelde beslist niet teleur. In een kwalitatief hoogstaande partij won Visker van Lennert van der Linden met 4-6 2-6.

Net vader geworden

En dus was de tussenstand 0-4 voor de heren uit Zuidwolde. Vorig seizoen was de ontmoeting tussen deze teams nota bene nog in een 3-3 gelijkspel geëindigd.

Wat betreft de dubbels koos teamcaptain Floris Kilian voor de duo’s Boy Westerhof en Niels Visker, en de broers Jarno en Sander Jans. Erik Dallinga, net vader geworden, speelde deze zondag niet maar was van grote waarde als coach bij deze wedstrijden.

De gebroeders Jans bleken een goed op elkaar ingespeeld duo te zijn. Met 4-6 2-6 werden Bas van der Valk en Michel van der Goes dan ook verslagen.

De kraker van de dag

Het laatste dubbelspel, met Ebbinghaus en Van der Linden als opponenten, werd de kraker van de dag. Deze partij had alles in zich wat tennis zo leuk maakt: mooie slagenwisselingen, veel spanning en tot slot een supertiebreak, die uiteindelijk door Westerhof en Visker met 11-13 werd gewonnen. De andere twee sets waren in 6-2 en 6-7 geëindigd.

TC Suthwalda speelt komende zondag thuis tegen Spijkenisse, aanvang 12.00 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de tennishal in Zuidwolde.