Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering?

Aangeboden door: Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Wilt u dat uw nabestaanden na uw overlijden geld krijgen uitgekeerd om uw uitvaart te regelen? Dan moet u zich hiervoor verzekeren. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Hoe eerder u zo’n verzekering afsluit, des te lager de premie die u betaalt. Logisch, want iemand van 18 jaar loopt immers minder risico om te overlijden dan iemand van 60 jaar.

Om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden geld uitgekeerd krijgen, heeft u twee mogelijkheden: een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dit is een misvatting. De twee verzekeringen verschillen zelfs aanzienlijk van elkaar. Om dit duidelijk te maken, gaan we in deze tekst verder in op een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Daarnaast besteden we ook nog kort aandacht aan levensverzekeringen. Hierdoor kunt u straks een weloverwogen keuze maken voor een verzekering.

Verschil tussen overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Voordat u een keuze kunt maken, moet u weten wat de verschillen tussen deze twee verzekeringen zijn. Daarom vertellen wij u hier eerst in het kort wat een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering precies zijn.

Uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering ontvangen nabestaanden na overlijden een uitkering. Afhankelijk van het soort verzekering dat u gekozen heeft, is dit een geldbedrag (kapitaalverzekering) of een dienstenpakket (naturaverzekering). Hierdoor hoeven nabestaanden de kosten voor een uitvaart niet (volledig) uit eigen zak te betalen. Indien u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u maandelijks premie. Het moment van overlijden heeft geen betrekking op uw uitkering. Uw nabestaanden krijgen altijd hetgeen dat verzekerd is uitgekeerd, ongeacht hoe lang er premie betaald is.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen nabestaanden standaard een geldbedrag uitgekeerd. Toch zit deze verzekering aanzienlijk anders in elkaar dan een uitvaartverzekering. Zo ontvangen uw nabestaanden het geldbedrag alleen wanneer u binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Het bedrag dat uitgekeerd wordt, is vaak niet bedoeld voor de uitvaart. Nee, want dit wordt meestal gebruikt om de hypotheek mee af te lossen. Hierdoor dalen de maandlasten van een nabestaande, waardoor de hypotheek makkelijker door één persoon gedragen kan worden. Indien u deze verzekering afsluit, zorgt u ervoor dat uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven na uw overlijden en niet in financiële problemen terechtkomen.

Wat is een levensverzekering?

Nog een nieuwe verzekering? Nee, maakt u zich geen zorgen. Een levensverzekering is namelijk de overkoepelende naam voor een overlijdensrisico- en uitvaartverzekering. Een levensverzekering kan geld uitkeren bij overlijden. Binnen een levensverzekering maken we onderscheid tussen verschillende soorten levensverzekeringen. Hieronder lichten we ze kort toe:

Kapitaalverzekering

Een levensverzekering waarbij de premie ineens uitbetaald wordt, noemen we een kapitaalverzekering. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een uitvaartverzekering. Uw nabestaanden ontvangen dan ineens het bedrag waarvoor u zich verzekerd heeft.

Renteverzekering

Naast de kapitaalverzekering kunt u binnen de levensverzekeringen ook kiezen voor een renteverzekering. Indien u kiest voor deze verzekering, vindt de uitkering periodiek plaats. Het geld wordt niet ineens uitgekeerd, maar u (of uw nabestaanden) ontvangen het in kleine beetjes.

Vergelijk voordat u de knoop doorhakt

Weet u inmiddels welke verzekering het gaat worden? Dan moet u weten dat er per verzekeraar veel verschil kan zitten in een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Neem daarom de tijd voor het uitzoeken van deze verzekering. Wij raden u aan om altijd eerst een vergelijking te maken. U kunt bijvoorbeeld vergelijken op Uitvaartverzekeringvergelijken.com. Door zo’n vergelijking te maken, ziet u direct wat de goedkoopste overlijdensrisico- of uitvaartverzekering is. Kijk niet alleen naar de prijs, maar richt u vooral tot de inhoud van de verzekering. Het is immers zonde wanneer na afsluiten van de verzekering blijft dat de voorwaarden toch niet bepaald gunstig zijn. Door de tijd te nemen voor een vergelijking, voorkomt u dergelijke problemen.