Crowdfundactie voor bouw van twee windmolens in Nieuwleusen gestart, maar de bouw is al lang begonnen

Nieuwleusen – Met een flinke klap op de rode knop opent wethouder André Schuurman het project Veur de Wind. Daarmee gaat de kleine windmolen, na enige vertraging, draaien. Het symboliseert de start van de crowdfundactie.

Tegelijkertijd met de start van de actie gaat ook de website online voor de crowdfundactie. De actie om 450.000 euro binnen te halen, teneinde de begroting voor de aanschaf van twee windmolens rond te krijgen, kent echter geen trage start. Nauwelijks twee uur na de start heeft Nieuwleusen Synergie, de organisatie achter Veur de Wind, al 29 procent aan inschrijvingen binnen.

Windturbines

„Het loopt al lekker”, zegt mede-initiatiefnemer Rieks Voslamber trots. Veur de Wind is een van de pijlers van Nieuwleusen Synergie en betreft de bouw van twee windturbines. De turbines, met een tiphoogte van 210 meter, komen dichtbij de bestaande windparken in Nieuwleusen-West en Tolhuislanden. „We hebben vanaf het begin de insteek gehad dat de turbines er zouden komen, want dat was namelijk opgelegd vanuit de provincie Overijssel. Dat hebben we ook zo gecommuniceerd naar de omwonenden”, vertelt Voslamber voorafgaand aan de start.

„Dan is het zorg om zoveel mogelijk invloed te hebben op die turbines. We konden kiezen uit drie turbines, met dezelfde hoogte als van de huidige windparken, of twee met een grotere hoogte. Ook hebben we invloed gehad op de verlichting en hebben we ons hard gemaakt voor een soort schadeloosstelling voor de omwonenden. Dat is allemaal goed van de grond gekomen.”

Bouw is al begonnen

Hoewel de start van de crowdfundactie pas op zaterdag 19 september was, is er inmiddels al begonnen met de bouw van de twee turbines. „De fundering is al gelegd en in de komende twee weken wordt het beton gestort”, zegt Rieks Voslamber. „De molens worden in januari 2021 geplaatst.”

De deelnemers aan de crowdfundactie kunnen tussen de 250 euro en 2500 euro investeren en mogen een rente verwachten van netto 4,5 procent. Om de actie onder de aandacht van de inwoners van alle kernen van de gemeente Dalfsen te brengen reed er zaterdagmiddag een antieke brandweerwagen door de straten. „De actie gaat als een lopend vuurtje door alle kernen en biedt alle inwoners gelijke kansen om mee te doen.”