Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen
Door Olaf Ten Hoopen

De jeugd heeft de toekomst

Jonge mensen, tussen de 18 en 40 jaar, kunnen belastingvrij 103.643 euro schenking krijgen van iedere willekeurige Nederlander voor de aankoop van een eigen woning.

In principe zou dat binnen de familie bij één kind dus al drie keer kunnen. De beide grootouders en de ouders kunnen afzonderlijk allemaal een keer de verhoogde vrijstelling laten benutten door het (klein) kind. Een mooie faciliteit die ook echt gebruikt wordt in de praktijk. Hoewel geld lenen door ouders en grootouders nog wat vaker voorkomt.

De schenking van grootouders aan kleinkinderen bespaart per saldo 36 procent erfbelasting. Je voorkomt namelijk dat geld twee keer tegen een tarief van 20 procent vererft. Echt lucratief dus.

Nieuwe faciliteit

Daarnaast heeft de overheid als stimulans voor jonge mensen een nieuwe faciliteit bedacht. Hiervoor heb je gelukkig geen rijke ouders of grootouders nodig. Het is de verlaging van overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021.

Als je tussen de 18 en 35 jaar bent (dus niet 40!) wordt het tarief van de overdrachtsbelasting geen 2 procent, maar nihil. De tweede voorwaarde is dat de persoon die de woning koopt er ook daadwerkelijk gaat wonen. Op een starterswoning van 250.000 euro (zoveel kost dat in veel steden) scheelt dat 5.000 euro aan aankoopkosten. Voor alle overige kopers gaat de overdrachtsbelasting trouwens naar 8 procent. Maar goed, daar hebben we het nu niet over.

Studieschuld

De studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 2015) beperkt de mogelijkheden ondertussen aanzienlijk. Een studieschuld van 15.000 euro in het nieuwe stelsel kan soms al leiden tot een beperktere financieringscapaciteit voor de jonge starters van 20.000 euro. Omdat de rente relatief laag is, hakt de aflossing van de studieschuld er relatief zwaar in. Dat geldt kan niet worden besteed aan rente en aflossing.

En zo heeft de overheid vakkundig de aandacht afgeleid. De jeugd begint met een studieschuld de zoektocht naar een niet bestaande woning die ze vervolgens met schenkingen en een lage overdrachtsbelasting eerst niet kan vinden en daarna niet kan financieren. Tenzij het heel erg meezit met (groot)ouders. Zoals zo vaak past de oplossing niet bij het probleem. Maar voor dat probleem heeft Den Haag helaas geen oplossing.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!