De Wolden en Hoogeveen tonen ook interesse in proef met ‘Buurtgezinnen’

Zuidwolde / Hoogeveen - De gemeenten Hoogeveen en De Wolden willen volgend jaar beginnen met een proef met Buurtgezinnen. Dat koppelt gezinnen die het zwaar hebben aan een ander gezin in de buurt, zodat jeugdhulp minder vaak hoeft te worden ingezet.

Bij Buurtgezinnen is het de bedoeling dat de gezinnen die het zwaar hebben worden gekoppeld aan zogenaamde steungezinnen. Die zijn dan voor een langdurige tijd minimaal 1 dagdeel beschikbaar voor de kinderen van de gezinnen die het lastig hebben. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het helpen met huiswerk, of een weekend logeren.

Besparing

In de gemeente Meppel is Buurtgezinnen op 1 september begonnen. Geke Maes is daar de lokale coördinator, zij koppelt de gezinnen aan elkaar. Voor de gemeenten Hoogeveen en De Wolden wordt nog een coördinator gezocht.

De gemeente De Wolden verwacht dat de kosten voor de coördinator ongeveer 15.000 euro bedragen. Toch verwacht de gemeente dat de inzet van Buurtgezinnen een besparing oplevert van 25.000 euro. De inzet van Buurtgezinnen moet er namelijk voor zorgen dat er minder gezinnen professionele hulpverlening - waarvan de kosten hoger zijn - nodig zijn.

Uitgesteld

De twee gemeenten wilden dit jaar al samen beginnen met Buurtgezinnen, maar dat is vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld.