DIOS-speler Albert Berger vertelde in videoboodschap nog maar even te leven te hebben

Oldemarkt - Diep geschokt waren de volleybalheren van DIOS uit Oldemarkt toen ze in april een persoonlijke videoboodschap van hun teamgenoot en midaanvaller Albert Berger ontvingen. Daarin deelde hij mee dat hij nog enkele dagen te leven had, nadat er kort daarvoor bij hem een ernstige ziekte was geconstateerd.

Vijf dagen later, op 22 april, overleed Berger op 37-jarige leeftijd. Vrijdagavond werd er, voorafgaand aan de eerste wedstrijd van het seizoen, in het bijzijn van zijn ouders en zijn drie broers aandacht besteed aan het overlijden van Berger. Na een korte toespraak door aanvoerder Leon van der Heide volgde er een indrukwekkende minuut stilte, waarin ieder in gedachten bij hem was.

'Sloeg in als een bom'

„Zijn overlijden sloeg in als een bom”, vertelt assistent-coach Kees Verbeek, die jarenlang voorzitter was van DIOS. „Op de dag dat hij hoorde nog maar een paar dagen te leven te hebben, sprak hij de videoboodschap in. Daaruit sprak geen boosheid, maar eerder berusting. Het was een weloverwogen beslissing om een video in te spreken. Daar heb ik enorm veel respect voor.” Albert Berger was een bekend gezicht binnen de Oldemarkter volleybalvereniging. „Een echte clubman”, zegt Verbeek. „Hij was sociaal, intelligent en een echte teamspeler. Hij was altijd bereid om gaatjes op te vullen. Dan weer om de jeugd te trainen, dan als invaller bij heren 2. Niets was hem te veel.”

Knop om

Na de minuut stilte van vrijdagavond kwam het moeilijkste. De knop moest om. Er moest een wedstrijd gespeeld worden tegen Side Out. Vanaf het begin van de eerste set ontliepen DIOS en de tegenstander uit Slagharen elkaar niet veel. Na een spannende eerste set, waarbij Harmen Arendshorst en Dennis Damhuis van zich lieten spreken met mooie aanvallen, was het toch Side Out dat aan het langste eind trok: 23-25.

In de tweede set waren de Oldemarkters de bovenliggende partij. Met drie machtige sprongservices van Harmen Arendshorst kwam DIOS op een 9-5 voorsprong. Vanaf dat moment werd de marge langzaam maar zeker vergroot met prima aanvalsspel. Arjen Rijpma en Martijn Onstwedder scoorden op de midaanval en in de slotfase was het Marco Plat, die met een harde aanval door het blok van Side Out beukte en daarmee DIOS op 24-17 op setpoint bracht. Harmen Arendshorst maakte het karwei vakkundig af: 25-17.

De derde set ging gelijk op, mede dankzij knappe aanvallen van Martijn Onstwedder. Maar toch was het Side Out dat aan het langste eind trok: 23-25. De vierde set werd een kopie van de derde. Het initiatief lag bij DIOS, dat aan de hand van Marco Plat, Dennis Damhuis en Harmen Arendshorst sterk speelde. Maar ook nu kwam Side Out in de slotfase langszij om vervolgens op het moment suprême door te drukken. De vierde set eindigde in 19-25.

Meerdere gezichten

Een nederlaag met meerdere gezichten. Enerzijds het verlies, maar anderzijds scoorde DIOS slechts 2 punten minder dan Side Out: 90 om 92. „Het siert de mannen van DIOS dat ze in staat waren er een mooie wedstrijd van te maken”, vindt voorzitter Verbeek. „Albert zou genoten hebben van zo’n mooie wedstrijd.”