Steenbergen ‘durft’ brood met LEV aan, voedingsadviseur Ilona Branbergen levert het recept

Meppel - Echte Bakker Steenbergen in Meppel heeft vanaf vrijdag 2 oktober twee nieuwe broden op de plank liggen. Meppelers kunnen kennismaken met het brood met LEV en een bananenhaverbrood.

De recepten van deze broden zijn afkomstig van voedingsadviseur Ilona Branbergen van LEV&IK uit Meppel. De broden bevatten geen gluten, hebben een langere verzadiging dan ‘gewoon’ brood en dragen bij aan een goede spijsvertering en stabiele bloedsuikerspiegel.

Vrijdag, bakdag. Dat is een goede gewoonte van Ilona Branbergen van LEV&IK, wat staat voor Leefstijl en Voeding en Ilona’s Keuken. Op deze dag bakt ze gezonde lekkernijen én de broden die ze in haar adviestrajecten aanraadt. Toen de productie tijdens deze wekelijkse bakdag Ilona een beetje over de schoenen begon te lopen, ging ze op zoek naar een lokale bakker die een deel van het werk kon overnemen.

Steenbergen

De keuze viel op Steenbergen. „De broden die ik bak liggen in het verlengde van wat deze bakker zelf al aanbiedt. De bakker is gaan proeven en is enthousiast over de broden, ook omdat het een positieve bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon. Juist in deze tijd een zeer gewenste aanvulling. Ik ben blij dat Willem Steenbergen het over wil nemen” , vertelt Ilona. Zelf bakt ze diverse broden, van heel licht tot donker, maar voor de bakker heeft ze het recept voor een tussenvorm uitgezocht.

Intoleranties

Haar recept geeft ze niet prijs, maar wel wil ze zeggen dat er hoofdzakelijk biologische ingrediënten in gaan, die ze inkoopt bij Bionoot in Zuidwolde. „Er zitten geen granen in, maar vooral vezels. Gewoon brood is rijk aan koolhydraten en granen. Al die granen doen iets met je gezondheid en je bloedsuikerspiegel”, legt ze uit. „Is je maag-darmstelsel wel in staat het goed te verteren? Veel mensen kunnen die granen niet verdragen. Je ziet steeds meer intoleranties ontstaan.”

Appelvezels

Door brood met LEV te eten komt het maag-darmstelsel volgens Ilona tot rust en de aanwezigheid van vezels is goed voor de ontlasting. „Er zitten sowieso appelvezels en psylliumvezels in, die zijn goed voor de spijsvertering. De broden zijn plantaardig en een bron van eiwitten. Er gaan veel eieren in en zaden en pitten.” Nog een fijn weetje: de broden verzadigen goed. „Als je normaal vier boterhammen eet, kun je nu met één tot twee toe. Je bent uren verzadigd”, weet Ilona uit ervaring.

De broden met LEV zijn volgens de voedingsadviseur ook een oplossing voor mensen die geen gluten verdragen en om die reden geen brood meer eten.” De broden worden overigens bij de bakker gebakken en kunnen dus wel sporen van gluten bevatten.

Gezond verwenbrood

Naast het brood met LEV biedt Steenbergen het bananenhaverbrood aan uit de receptenkeuken van Ilona. „Dit is de gezonde concurrent van de krentenbol. Wist je dat in een krentenbol vijf suikerklontjes zitten? Het is een suikerbommetje. In het bananenhaverbrood zit geen suiker, maar banaan en kaneel. Het is een gezond verwenbrood.”

De broden zijn op vrijdagen vers verkrijgbaar bij de beide locacties van Bakker Steenbergen, op andere dagen worden de broden uit de diepvries geleverd. Ilona Branbergen levert zelf de eigengemaakte granola aan de bakker. Deze wordt in eerste instantie alleen verkocht aan de Grote Oever. Zelf blijft ze voorlopig op vrijdag producten als brownies en kokosplaatkoek maken.