Corona teistert voetbalprogramma. Besmettingen bij Willemsoord, Havelte en Alcides

Regio - Diverse voetbalclubs hadden zich de competitiestart heel anders voorgesteld. Afgelopen weekend gingen vier wedstrijden in deze regio niet door vanwege coronabesmettingen. De duels van Alcides, de zondagtak van Willemsoord, Havelte en ZZVV werden afgelast.

De zaterdagtak van Willemsoord kwam nog wel in actie, maar halverwege die dag kreeg de club het bericht van een positieve besmetting bij een van de spelers. Deze speler was zaterdag niet aanwezig. „Toen hebben we direct besloten de zondag eruit te gooien en de activiteiten voor de komende week stil te leggen”, vertelt voorzitter Bert Dedden. Volgens Dedden spelen de teams van Willemsoord komend weekend niet. „En als halverwege de week blijkt dat het allemaal meevalt, dan kunnen we die beslissing zo terugdraaien.”

Geen wedstrijden

Ook bij Havelte was er een coronabesmetting bij een seniorenlid. Na overleg met de GGD en de KNVB werd besloten alle wedstrijden op sportpark Meerkamp af te gelasten. Voetbalclub Alcides pakte het anders aan. Donderdag werd duidelijk dat een speler van het eerste elftal besmet was, maar de club besloot om de overige wedstrijden door te laten gaan. Wel besloot de club dat het eerste team tot woensdag niet traint. Ook zitten acht teamgenoten thuis in quarantaine, op advies van de GGD. Het uitduel van ZZVV werd afgelast vanwege een positieve test bij tegenstander OZC uit Ommen. Ook FC Meppel kwam afgelopen weekend niet in actie wegens ‘privé-omstandigheden’ bij tegenstander Elim.

‘Lastig’

Bij een positieve test binnen een team tijdens de competitie bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek wat de gevolgen zijn voor de rest van het team. Volgens de bond worden in principe alle wedstrijden gespeeld. „Ook als er in een team één of meerdere personen positief getest hebben op het coronavirus of personen in quarantaine zijn gesteld, tenzij de GGD anders aangeeft.” Vorige week stelde de KNVB dat de competities voorlopig niet stil komen te liggen. „Het is een lastige situatie, maar we wisten van tevoren dat dit zou kunnen gebeuren. Het is zaak om flexibel om te gaan met zulke gevallen”, reageerde een woordvoerder. De voetbalbond legt de bal nadrukkelijk bij de GGD en de overheid: „Zij zijn leidend in het bepalen van het beleid.”