Jubilerende Boes + Kok ziet nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden

Vollenhove - In tien jaar tijd bouwden ontwerpers Dirk-Jan Boes en Melvin Kok van het jubilerende Boes + Kok B.V. in Vollenhove een goede reputatie op in de wijde regio.

Hun belangrijkste kracht: „Verbeelden van bouwplannen met oog voor details, waarbij we tussendoor de opdrachtgevers door een woud van regels loodsen. Wat klanten voor onmogelijk houden, toch mogelijk maken. De juiste balans hierin vinden is het mooiste van ons vak”, vertelt Emmeloorder Melvin Kok.

Prestigieuze projecten

Het Omgevingsrecht - alle wet- en regelgeving over de fysieke leefomgeving - is ook één van hun specialisaties. Ze verzorgden ruim duizend vergunningen.

Jaarlijks werken de ontwerpers aan ongeveer 130 projecten: woningen, bedrijfspanden, bestemmingsplannen en verbouwingen. Van kleine aanpassingen tot prestigieuze projecten. „Landgoed Wellerwaard, autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk, De Lindenhof Lodge in Giethoorn en de herontwikkeling van de laatste fase Binnenhaven in Vollenhove”, noemt Boes wat eyecatchers op.

De stap naar zelfstandigheid heeft tien jaar lang goed uitgepakt. Zorgelijke ontwikkelingen zien ze ook .

„Voor de doelgroep modaal is nieuwbouw inmiddels haast onbetaalbaar geworden, we zijn bang dat ook modaal-plus volgt. Bouwkosten stijgen, bouwgrond wordt duurder en de eis van bijvoorbeeld gasloos bouwen heeft de prijs nog eens aanzienlijk opgestuwd. Voor deze situatie moet een oplossing komen!”

Boes legt een lijvig boekwerk op tafel. Aan de binnenkant tientallen pagina’s vol schetsontwerpen van veelal nieuwe woningen. Hij wil er de veranderingen in tien jaar mee duidelijk maken. „Tien jaar terug waren opdrachtgevers onder de indruk van deze aquarel impressies. Tegenwoordig bieden we de mogelijkheid om met een 3D-bril virtueel door een nieuwe woning te lopen. Dit decennium is de techniek enorm geïnnoveerd.” Kok met een lach: „Bij ons volgende jubileum, komt het project vermoedelijk uit de tafel naar boven en stap je zo je woning binnen. Lijkt me prachtig.”

Geen festiviteiten

Plannen voor het tienjarig jubileum staan voorlopig in de ijskast. Uitbundigheid past niet in deze coronaperiode. De jubilarissen kijken vol vertrouwen naar de komende jaren.

„Voor ons blijft borgen van de kwaliteit heel belangrijk. Dat is ook de reden dat we geen ambities voor uitbreiding van ons bureau hebben. Bel je met Boes + Kok B.V., dan krijg je Boes of Kok aan de telefoon. Een opdracht aannemen en die doorschuiven naar een bureautje verderop, past niet bij ons. Wij willen zelf onze opdrachtgevers optimaal terzijde staan. Dat is nou net het leukste van ons werk.”