Laus en Wiek Kempenaar zijn 60 jaar getrouwd. 'We hebben heel Europa wel gezien'

Zuidwolde – Een diamanten huwelijksjubileum, maar zonder feest. Laus en Wiek Kempenaar uit Zuidwolde bedachten zich niet en kwamen zelf met een bijzonder idee: familieleden en de naaste buren kregen een pakket van het echtpaar toegestuurd met daarin een drankje en hapjes.

In totaal gingen er 16 pakketten de deur uit. „Dan hebben ze toch nog een beetje feest, verklaart de 81-jarige Wiek. Voor het paar zelf lag er woensdagavond nog wel een etentje bij Boschzicht in Echten in het verschiet met de naaste familie.

De geboren Ossenzijlse leerde 63 jaar geleden haar 4 jaar oudere man Laus kennen, die opgroeide in Drogteropslagen. Ze leerden elkaar kennen dankzij het ziekenhuis in Meppel. „Ik werkte daar met de zus van Laus, ze was ook mijn vriendin en toen Laus haar op de motor op kwam halen, ben ik mee naar hun huis gegaan. Dat was toen wat, een motor. Ik zat midden tussen broer en zus in", weet Wiek nog goed. Het was het begin van hun liefde.

Timmerman

Na 3 jaar trouwden ze, kwamen in Veeningen te wonen aan de Schoolweg. „Die woning heb ik helemaal zelf gebouwd, uiteraard wel met wat hulp. Ik ben opgeleid als meubelmaker en 19 jaar timmerman geweest, heb daarna 9 maanden achter het bureau gezeten, maar vond dat maar niets. Toen ben ik uitvoerder geworden, ik wilde graag wat meer variatie", legt Laus uit. Die woning in Veeningen werd na 14 jaar verkocht en in een weekendje werd hun huidige stekkie aan de Boekweitstraat in Zuidwolde gekocht. Ze wonen er inmiddels 45 jaar en genieten er volop van.

Dat genieten zit er goed in, want ze kochten na de pensionering ook een camper. „We hebben heel Europa nu wel gezien, van Noorwegen en Zweden, tot Spanje, Portugal, Polen en Hongarije", vertelt Wiek enthousiast. Ze zijn net terug uit Goch in Duitsland, net over de grens. „We gaan nu niet zo ver, misschien was dat wel de laatste reis van dit jaar", merkt Wiek op. „Wij zijn mooi-weer-vakantievierders", voegt Laus er veelbetekenend aan toe.

Het actieve stel kreeg 3 kinderen, Jacob, Hans en Anita. Er werden 2 kleinzoons geboren die, heel toevallig, op dezelfde dag telefonisch werden aangekondigd. Omdat de een veel te vroeg en de ander te laat werd geboren, leverde het geen gelijke verjaardagsdatum op. Ze redden zich prima, hebben hun vrijwilligerstaken her en der uitgeoefend en Laus heeft in de schuur alle machines die hij nodig heeft om zijn kunsten als timmerman te beoefenen. Met daarbij een redelijke gezondheid zijn ze nog steeds erg gelukkig in Zuidwolde.