Geert Vrielink (90) neemt afscheid als voorzitter van bewonerscommissie Zantingehof

Zuidwolde – Een serenade was hem zeker niet vreemd, de 90-jarige Geert Vrielink uit Zuidwolde kreeg er al meer in zijn leven. Woensdag liet hij zich deze muzikale geste nog beter smaken, omdat het coronavirus al zoveel roet in het eten van het dagelijkse even gooit.

Muziekvereniging Woudklank bracht een serenade van een kwartier aan Geert Vrielink, die zondag 90 werd en woensdag afscheid nam als voorzitter van de Bewonerscommissie van de Zantingehof in Zuidwolde. Hij was daar 20 jaar de leidende man, vanaf het moment dat hij met zijn Annie het appartement op nummer 132 in gebruik nam. Lekker rustig in de Zantingehof wonen. Ja en nee. Hij vond het wel genoeg na 20 jaar, maar gaat Geert het nu rustiger aan doen? „Ik blijf beschikbaar hoor voor klusjes en vragen van medebewoners”, lacht hij. Stilzitten is geen optie.

Hij werd al eens koninklijk onderscheiden en benoemd tot Zuidwoldiger van het Jaar, allemaal meer dan terecht waarderingen voor het werk van de krasse Zuidwoldiger. Zijn afscheid als voorzitter had een feest voor alle bewoners moeten worden, maar door de jongste coronamaatregelen moest er toch wat meer afstand worden gehouden. De bewoners mochten er niet bij zijn op het grote binnenplein, maar ze lieten zich niet wegsturen. Bewoners van de Zantingehof zaten boven aan de reling, de mensen die aan het plein wonen, zaten stijf tegen hun voordeur aan en bij de serenade keken ze mee door openstaande ramen en vanaf balkons. Het geeft de status van Geert maar aan, hoewel hij er zelf altijd bescheiden onder blijft.

Handschrift

Toch werd het een feestelijke middag, ook al had Geert zijn tijdelijke opvolger Joke Vliegenthart op het hart gedrukt ‘dan maar niets te doen’. „Stel dat iemand ziek wordt?” Joke wees op al die briefjes die in de Zantingehof hangen, bijna allemaal met het handschrift van Geert. „Denk aan onze oudjes”, stond er op eentje. Joke bracht haar dankwoord als proza, haast een Ode aan Geert. „Hem opvolgen, dat is eigenlijk niet te doen”, wist ze. Bij de gemeente kennen ze Geert Vrielink zo’n beetje allemaal. Als het om de parkeerproblemen ging of de erbarmelijke staat van het asfalt wandelpad, Geert stak al zijn energie in de goede zaak. Voormalig wethouder Jan ten Kate acht dat wandelpad wel even te skippen, maar die had niet op de standvastigheid van Geert gerekend. De voorzitter organiseerde zelfs een korte proteststoet over dat hobbelige en dus linke wandelpad.

De immense stapel bedankkaarten van de bewoners spraken boekdelen, alleen jammer dat zijn Annie deze hulde niet meer kon meemaken. Zij overleed in juli 2018 na een huwelijk van 62 jaar. Geert herpakte zich echter en gaat onverminderd voort, maar niet als voorzitter.