Darter Richard Veenstra is bovenal een familiejongen

Ossenzijl - In de wekelijkse rubriek Sportret wordt een regionale sporter het hemd van zijn of haar lijf gevraagd. Deze keer is darter Richard Veenstra aan de beurt.

Volledige naam:

Richard Veenstra.

 

Roepnaam:

De meesten noemen me Rich. In het darts heb ik de bijnaam Flyers. Als ik eerder met vrienden meedeed aan voetbalquizjes, gaf ik die naam vaak op. Is afkomstig van een succesvolle ijshockeyploeg.

 

Geboortedatum en -plaats:

10 juli 1981, Ossenzijl.

 

Woonplaats:

Ossenzijl.

 

Burgerlijke staat:

Ik ben in 2006 getrouwd met Monique Bosma.

 

Kinderen:

Twee zonen: Youri van 13 en Justin van 10.

 

Lengte:

1.88 meter.

 

Gewicht:

88 kilogram.

 

Opleiding:

MEAO

 

Beroep:

Inkoper bij Steeler Yachts in Steenwijk.

 

Favoriete muziek:

Ik hou van alles een beetje. Voor mijn opkomst bij een wedstrijd zocht ik een vlot nummer. Mijn vrouw kwam toen op YouTube uit bij ‘Maria (I like it loud)’ van Scooter. Een heel toepasselijk nummer.

 

Favoriete film:

Actiefilms. Monique kan ‘Grease’ twintig keer kijken, maar ik hoef een film niet nóg een keer te zien.

 

Favoriet tv-programma:

Wat ik kijk is ‘sportminded’: Formule 1, voetbal. Én darts. Er doen altijd wel een paar mee die ik ken. Maar ik blijf nergens voor thuis.

 

Favoriet vakantieland:

Altijd in het buitenland, omdat we zeker willen zijn van mooi weer. Afgelopen zomer zaten we op een camping net onder Lyon. Maar het liefst ga ik all-in, in een hotel: dat is écht vakantie.

 

Belangrijkste les van mijn ouders:

Blijf jezelf en doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

 

Beste eigenschap:

Moeilijk om iets over jezelf te zeggen.. Ik ben een leuke, lieve en sociale jongen. Tijdens een wedstrijd kan ik balen, maar ik blijf sportief en geef altijd een hand. Ik wil wel graag winnen en de beste zijn. En dan maakt het me niet uit tegen wie ik moet en hoe ‘groot’ iemand is. Ik ben een laatbloeier en pas een jaar of vijf geleden ben ik voor darts gegaan, nadat voetballen door kruisbandblessures niet meer ging. Na twee jaar deed ik al mee aan ‘Lakeside’, een belangrijk toernooi in Engeland. Daar versloeg ik in de kwartfinale wereldkampioen Scott Mitchell.

 

Slechtste eigenschap:

Die heb ik natuurlijk niet, ha ha! Eh.. ik ben niet zo geduldig en hou niet van getreuzel. Bij een grote wedstrijd zoals de Dutch Open in Assen is het een kunst om scherp te blijven, daar doen 3500 heren aan mee. Dat duurt allemaal zó lang! En als mijn jongens lopen te klieren bijvoorbeeld. Dan vind ik het na één keer waarschuwen genoeg en moet het klaar zijn.

 

Je kunt me wakker maken voor:

Sushi. En Monique mag me ook altijd waker maken. Maar als zij slaapt, slaapt ze.

 

Beste beslissing ooit:

Dat ik voor mijn vrouw heb gekozen. Ik ben best veel van huis en vaak weekenden weg, maar zij geeft mij alle ruimte om mijn sport te beoefenen en is nooit jaloers. Af en toe gaat mijn gezin mee. Dan gaan we ’s avonds lekker uit eten met elkaar.

 

Hobby:

Darts zie ik als mijn vrije tijd. Bij de BDO, de competitie waarin ik speel, is iedereen een beetje familie van elkaar. Darts is niet ons beroep. Bij de PDC, de eredivisie van het darts, moeten ze ervan eten; daar is dan ook een hoop haat en nijd. Naast het darten ga ik graag met mijn gezin een weekendje weg. Of een dagje naar Giethoorn met ons sloepje.

 

Spijt van:

Niets. Als ik alles opnieuw moest doen, zou ik het op dezelfde manier doen. Alles heeft een reden, denk ik.

 

Hekel aan:

‘Popiejopiegedrag’ van mensen die denken dat ze álles zijn. En aan slechte verliezers die geen handje geven en hun pijlen door het lokaal gooien.

 

Levensmotto:

Mijn oom zegt altijd: het leven is maar zo kort, dus je moet het gaspedaal zo ver mogelijk indrukken. Beter spijt hebben van iets dat je wél hebt gedaan dan andersom.

 

Laatste keer gehuild:

Toen Moniques oom Johan in december overleed aan ALS. Als zo’n man dan zegt dat het genoeg is, houd ik het niet droog.

 

Bang voor:

Dat de mensen om mij heen qua gezondheid iets krijgen. En als mijn jongens ’s avonds het laatste stuk in het donker moeten fietsen, check ik wel even op mijn telefoon waar ze zijn.

 

Mooiste persoonlijke sportmoment:

Het winnen van de Dutch Open in 2019. En mijn eerste halve finale in Lakeside. Die sfeer daar is zó mooi!

 

Favoriete maaltijd:

Sushi. En de lasagne van mijn vrouw.

 

Favoriet drankje:

Bij lekker weer een biertje.

 

Ambitie:

Een tourkaart veroveren voor de PDC. Dan mag je twee jaar meedoen. Ik weet niet zeker of ik profdarter wil worden, maar ik zou het graag proberen. Ik heb nu maar weinig tijd om te trainen. De competitie ís bijna mijn training.

 

Ik zou graag eens lunchen met:

Johan Cruijff. Die dacht zo anders over voetbal in zijn tijd. En met Messi, ook een familiejongen, net als ik. Niet met een grootheid uit het darts. Het is mega hoor, om zo veel toernooien te winnen, maar ik ben altijd alleen. Wat dat betreft vind ik voetbal nog steeds de leukste sport.