In memoriam: professor Harm Tjalling Waterbolk (96)

Havelte/Haren - Oud-hoogleraar Harm Tjalling Waterbolk is op 27 september in zijn woonplaats Haren overleden. Hij werd 96 jaar. Waterbolk geldt als een van de belangrijkste na-oorlogse archeologen.

Hij brengt samen met zijn twee jaar jongere broer Jan zijn jeugd door in Havelte. Vader is gemeentesecretaris en ze wonen in een nieuw gebouwde ambtswoning vlak bij het gemeentehuis.

Na vijf klassen lagere school in Havelte, gaat hij eerst nog twee jaar naar school in Meppel, ter voorbereiding voor het gymnasium in Zwolle. In die periode leert hij de amateur archeoloog George Hendrik Voerman kennen die in de Egginkstraat in de kost is bij Roelof Slagter. Hij ziet voor het eerst prachtige vuurstenen werktuigjes, die Voerman in 1933 in het Westerzand ontdekt.

In 1942 vertrekt hij naar de universiteit in Groningen voor de vakstudie biologie. Hij wordt lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en leert daar zijn latere echtgenote Mien kennen. Hij komt terecht bij het Biologisch-Archeologisch Instituut (B.A.I.), wordt assistent bij professor Van Giffen en wordt betrokken bij allerlei archeologisch werk..

Eerste opgraving

De eerste opgraving waar hij als student actief bij betrokken wordt, is Het Eupen Barchien, een grafheuvel in het Uffelter Binnenveld. In 1946 schrijft hij daar samen met zijn toenmalige collega-medestudent Willem Glasbergen, een publicatie over. Uit het verslag blijkt Waterbolks bijzondere band met de streek rond Havelte en haar landschap, de geschiedenis en de bewoners. ‘Onder de eiken verscholen droomt Havelte. Langs de met bomen omzoomde wegen hangt de geur van kamperfoelie en op de randen der essen bloeit overal vlier. Tussen het groen ontwaart men hier en daar het rietdak van een oude boerderij.’

Zijn bijzondere band met Havelte is altijd gebleven. In 1954 promoveert Harm Tjalling Waterbolk en wordt opvolger van professor Van Giffen. Het zal het begin zijn van een grote wetenschappelijke carrière. In 1987 neemt hij afscheid als directeur van het B.A.I., maar zal na zijn pensionering tot het laatst toe doorgaan met het publiceren van boeken en artikelen.

De uitvaart heeft zaterdag plaatsgevonden.

Door: Wim van der Wijk