Steenwijkerland staat dit jaar geen oudejaarshuisjes toe. ‘Het was vrij stil op de chat’

Sint Jansklooster - Oudejaarshuisjes mogen dit jaar niet geplaatst worden in Vollenhove, Sint Jansklooster en Blokzijl. Vanwege de coronamaatregelen verleent Steenwijkerland geen vergunningen voor het plaatsen van de keten. Burgemeester Rob Bats schrijft dit in een brief aan de organistoren van de oudejaarshuisjes.

De beslissing kan rekenen op begrip van de jongeren. „Het was vrij stil op de chat. Ik denk dat iedereen dit wel zag aankomen. Met corona is dit niet verantwoord”, reageert Jeroen Ziel, bestuurslid van de keetweken in Sint Jansklooster.

Normaal gesproken plaatsen jongeren in Vollenhove, Sint Jansklooster en Blokzijl rondom de jaarwisseling hun keten bij elkaar op een centrale plek. Op de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling is het dan iedere avond feest op deze plek. Het plaatsen van oudejaarshuisjes is al vele jaren een traditie in deze plaatsen.

‘Bedoeling onderuit gehaald’

Het coronavirus is dit jaar de spelbreker. „De meest belemmerende coronamaatregel is dat in de oudejaarshuisjes een afstand van anderhalve meter tussen de aanwezigen moet worden aangehouden. Dit houdt in dat er maar een paar personen in een huisje aanwezig mogen zijn. De bedoeling van de oudejaarshuisjes wordt hiermee onderuit gehaald. Namelijk het gezellig bij elkaar zitten en feestvieren”, verklaart burgemeester Rob Bats.

‘Onmogelijke opgave’

Het gemeentebestuur wil de verantwoordelijkheid voor het naleven van de afstand niet bij de organisatoren van de oudejaarshuisjes neerleggen. „We kunnen van hen niet verwachten dat zij continue toezicht houden op het naleven van de anderhalve meter afstand. Dat is bijna een onmogelijke opgave.”

Bats hoopt dat de wereld er volgend jaar anders uitziet, maar de oudejaarshuisjes komen dit jaar te vroeg. „Het besluit is noodzakelijk, want we moeten er alles aan doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik vertrouw er dan ook op dat de organisaties van de oudejaarshuisjes hieraan meewerken en hun gezondheid en die van anderen niet in gevaar brengen.