‘Sinds corona is de waarde van echt contact gestegen’ (Dagboek van Lian Benard van Stichting Welzijn Staphorst)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week: Lian Benard, werkzaam bij Stichting Welzijn Staphorst (SWS) als coördinator van de Vrijwilligerscentrale.

Het is een bijzondere week, want we werken als welzijnsorganisatie mee aan de landelijke campagne de Week tegen Eenzaamheid. Heel de week staan activiteiten centraal die eenzaamheid bespreekbaar maken en helpen te voorkomen. Donderdag 1 oktober was de feestelijke aftrap met een koffieochtend en een heerlijke taart in IJhorst. ’s Avonds was het autismebelevingscircuit, dat gelukkig coronaproof was, een groot succes. Vrijdag heb ik de vrijwilligers van het maatjesproject van SWS ontmoet voor een kennismaking en tussenevaluatie. Wat een schitterende mensen die iets willen betekenen voor een ander en waarmee eenzaamheid wordt tegengegaan! ’s Avonds was er een offline game-avond voor jongeren.

Zaterdag 3 oktober

Na op zaterdagochtend te hebben gesport zet ik om 12.00 uur DNO radio aan. Mijn collega Ada Korterink is uitgenodigd om te komen praten over de Week tegen Eenzaamheid. Als welzijnswerker is zij onder andere verantwoordelijk voor het meldpunt Eenzaamheid. De vraag wat eenzaamheid is roept bij iedereen verschillende beelden op. Ouderen zijn zeker niet de enige doelgroep, het is iets waar iedereen in onze samenleving mee te maken kan krijgen. Ik ben trots op mijn collega die boeiend over haar werk kan vertellen!

Zondag 4 oktober

Vandaag is het Dierendag; de cavia’s worden extra goed geknuffeld door onze kinderen en krijgen wat extra peterselie. Ze knorren tevreden, dit bevalt hen wel! ’s Middags starten we bij het bezoekerscentrum in Ruinen met een mooie wandeling. Het is wisselvallig weer, maar we zijn er goed op gekleed. We genieten van de mooie omgeving en verbazen ons over de vele verschillende paddenstoelen. Moe maar voldaan zitten we later in de auto terug op weg naar huis. Tijd voor thee met zelfgebakken appeltaart en een potje Stratego. Het is voor ons een echte zondag.

Maandag 5 oktober

Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, fiets ik door naar Staphorst, met mondkapjes in de tas. Aan alles is te merken dat corona aan het toenemen is. Mensen die een coronatest laten doen, in quarantaine moeten met het hele gezin, of gebeld zijn door de GGD voor bron- en contactonderzoek, de verhalen komen steeds dichterbij.

Met Ada praat ik bij over haar radio-interview en de rest van het programma in de Week tegen Eenzaamheid. Ondertussen belt een andere collega met vragen over het coronabeleid bij SWS. Het is soms per dag bekijken wat wel of niet door kan gaan. De rest van de ochtend is gevuld met een meeting met een externe partij, heerlijk om weer even met een nieuw project bezig te zijn. De telefoon blijft gaan, een opgave voor de bingo, vragen over ons maatjesproject, het is goed dat men SWS weet te vinden.

Dinsdag 6 oktober

Vandaag heb ik een vrije dag en afgesproken met Laura, waarmee ik al meer dan 30 jaar mee bevriend ben. Nu wonen we niet meer zo dichtbij elkaar, maar Dronten ligt precies tussen ons in. We drinken er een cappuccino en een kop verse gemberthee. Ondertussen kletsen we lekker bij. Zo fijn dat het niet uitmaakt hoe lang je elkaar niet hebt gezien. We gaan gewoon weer verder waar we gebleven zijn! Op de terugreis bedenk ik me dat sinds corona de waarde van vrienden gestegen is, evenals echt contact. Hoe vaak worden afspraken wel niet afgezegd en is het eerder vanzelfsprekend dat iets niet doorgaat in plaats van wel?

Woensdag 7 oktober

Het is een stralende ochtend en dat komt vandaag extra goed uit. Samen met vrijwilligers, wethouder, bestuur en externe collega’s staan we vandaag op de Staphorster markt om ‘een Koek voor een bezoek’ uit te delen. Het zijn twee voorverpakte speculaaspopjes, met de gedachte om bij iemand op bezoek te gaan of uit te nodigen die dat nodig heeft. Er wordt goed op gereageerd door de marktbezoekers. Sommigen blijven nog gezellig even kletsen bij onze stand met een kopje koffie en er wordt geschilderd wat er tegen eenzaamheid te doen is.

Voor woensdagavond zou er een spreker komen, dit is geannuleerd wegens corona. Martine Peppelenbos van GGD IJsselland heeft voor SWS een filmpje opgenomen met een verwijzing naar www.113.nl waarin je de training ‘vraag maar’ kunt volgen om het taboe over zelfmoord(gedachten) te doorbreken en er juist over te praten. Ook kun je bellen met het landelijke nummer 113. We hopen deze avond opnieuw te kunnen plannen in de toekomst. Hoewel niet alle activiteiten konden doorgaan, kijken wij als team terug op een geslaagde week waarin we eenzaamheid onder de aandacht wisten te brengen.

’s Avonds zing ik Lost Without You van Krezip bij Zangstudio Meppel. Na een halfuur les te hebben gehad van mijn enthousiaste zanglerares zit ik weer vol energie op de fiets naar huis. Een mooie afsluiting van deze week!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!

Gerelateerd nieuws