Kinderen mogen dit jaar weer eikels zoeken in Staphorst

Staphorst - Staphorster Klaas Slager laat de kinderen uit zijn gemeente weer eikels zoeken. Al jaren verzamelt hij de herfstvruchtjes. Ze zijn bestemd voor dieren in wildparken die zo beter de winter doorkomen. De jeugd verdient er geld mee.

Ondanks corona laat Slager de herfsttradie toch door gaan. „We doen het allemaal zo voorzichtig mogelijk.” De jaarlijkse inzameling van eikels is gepland op zaterdagmiddag 17 oktober. Onder scherpe controle worden de droge en gave eikels ingenomen. De aanlevertijden zijn vanaf 12.00 tot 15.30 uur voor Hollandse eikels. Vanaf 15.30 uur tot 16.00 uur is er gelegenheid voor het inleveren van Amerikaanse eikels.

De vergoeding voor de kinderen is voor de Hollandse eikels 30 cent per kilo en voor Amerikaanse eikels 40 cent per kilo. Lege zakken kunnen worden afgehaald aan het Geerligsland 2 op woensdag 7 en op woensdag 14 oktober vanaf 13.30 uur tot 14.30 uur en op zaterdagmorgen 10 oktober van 10.30 uur tot 11.30 uur.

Onder voorbehoud

De aanrijroute is ook nu weer via het Geerligsland met de rijroute vanaf de Olde Dijk. „Het is van belang dat de regelgeving omtrent het coronavirus wordt nageleefd. Dat houdt in dat de instructies van de vrijwilligers nauwlettend moeten worden opgevolgd. Voor het hele gebeuren geldt: onder voorbehoud van scherpere regels rond het coronavirus”, laat Slager weten.

Eikels inzamelen en de kinderen op pad sturen om ze te verzamelen voor een zakcentje begint in de gemeente Staphorst een echte traditie te worden. Soms staan er files, zoveel kinderen komen hun buit inleveren. Klaas Slager geniet er elk jaar weer van. „Goed voor de dieren, maar ook voor de jeugd om buiten op pad te zijn.”