Drastisch minder bezoekers in Hersteld hervormde kerk in Staphorst

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst ontvangt zondag drastisch minder gelovigen. Aantallen worden niet genoemd. De gemeente blijft zingen, maar wel minder en mensen mogen zelf weten of ze mondkapjes dragen.

Dat laten kerkenraad en kerkvoogdij vanmiddag weten op de website van de kerk. Gisteravond is er vergaderd in de kerk in Staphorst naar aanleiding van het advies van het landelijke bureau van de Hersteld hervormde kerk. Ook de burgemeester van Staphorst, Gerrit Jan Kok, was daarbij.

Het kerkelijk bureau van de Hersteld hervormde kerk in ons land adviseerde de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten ‘substantieel’ te verlagen. Verder moet er een ‘hernieuwde bezinning’ komen ‘op de wijze en frequentie van de samenzang’. Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies. De kerk in Staphorst volgt deze aanbeveling bijna letterlijk op. Alleen het dragen van mondmaskers mogen mensen zelf weten.

Die mondkapjes hoeven in Staphorst dus niet verplicht te worden gedragen tijdens de dienst of tijdens het zingen of bij het betreden of verlaten van het gebouw. „Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is over het nut van mondkapjes, is het de verantwoordelijkheid van de kerkgangers zelf of ze deze bij het in- en uitgaan willen dragen”, laat de kerk weten.

Er zijn morgen, net als afgelopen zondag, drie diensten, met dus veel minder gelovigen, verspreid over drie gebouwen, inclusief de kerk. Hoeveel mensen worden uitgenodigd, wil Bouwman niet zeggen, omdat volgens hem „zo'n getal een eigen leven gaat leiden. Veel minder dan 600”, schrijf dat meer op.

Hij is zaterdagmiddag druk bezig om de hele gemeente opnieuw in te roosteren, zodat er veel kleinere groepen ontstaan. De mensen die niet komen, kunnen thuis luisteren. Dat kon ook al. Bouwman verwacht overigens dat een aantal gelovigen niet komt, want ook in Staphorst lopen de coronacijfers op.

Vorige week raakte de Hersteld hervormde kerk in Staphorst in opspraak omdat er drie diensten werden gehouden met elk maximaal 600 mensen. Die zaten er overigens niet. Het was een maximum op basis van de grootte van de kerk. „We hebben door experts een rapport laten maken over het aantal gelovigen en de luchtafzuiging in onze gebouwen. Daaruit bleek dat wij zelfs 750 mensen kunnen ontvangen en dat het besmettingsrisico, inclusief zingen, zo goed als nul is”, zegt Bouwman. „Dat doen we niet, we nemen onze verantwoordelijkheid en we schalen drastisch af.”

De kerk hoopt dat de commotie voorbij is. Mochten er morgenvroeg toch weer cameraploegen voor de deur staan, dan mogen deze niet naar binnen, terwijl het misschien goed zou zijn om de pers een juist beeld te laten zien. „We hebben serieus overwogen om journalisten uit te nodigen, maar daar was veel weerstand tegen”, zegt Bouwman. „Dat negatieve beeld dat veel mensen van ons hebben, kunnen we toch niet wegnemen. Mensen die door een rode bril kijken, zien nooit groen.”