Inwoners Punthorst kunnen nu ook investeren in windmolenproject van Nieuwleusen Synergie

Nieuwleusen/Punthorst - Bewoners uit Punthorst kunnen nu ook investeren in het project ‘Veur de Wind’. Investeren was voorheen alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Dalfsen.

Rieks Voslamber is secretaris van de coöperatie Nieuwleusen Synergie en kijkt tevreden terug op de afgelopen campagneweken: „Direct vanaf de opening van de inschrijving liep het gesmeerd. Blijkbaar zijn we er goed in geslaagd om inwoners van onze gemeente te laten weten dat investeren met een goed rendement bij ons kan. En tegelijkertijd lever je een bijdrage aan een duurzame energievoorziening. Om zo’n breed mogelijke deelname te hebben, hopen we dat er nog ongeveer 40 mensen mee gaan doen.”

Tolhuislanden en Punthorst

Er is veel belangstelling om financieel mee te doen met het windmolenproject van Nieuwleusen Synergie. In zo’n drie weken tijd is er al meer dan 350.000 euro geïnvesteerd. Voorheen was dit alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Dalfsen. Omdat er meerdere vragen kwamen van direct betrokkenen over de gemeentegrenzen, is besloten dit gebied uit te breiden tot de Tolhuislanden en Punthorst. „Omdat de bewoners van de Tolhuislanden in Zwolle straks de molens in hun gezichtsveld krijgen vonden we het wel gepast om hen ook de kans te geven om te participeren. Daarnaast kwamen er verzoeken uit Punthorst”, vertelt Voslamber. „Veel bewoners van dit gebied voelen zich sterk verbonden met Nieuwleusen, omdat dit vaak dichterbij is dan de kern van Staphorst. Ook zij kunnen deze betrokkenheid nu tot uiting brengen door een investering in de windmolens. Investeren is nog ongeveer een week mogelijk.”

De beide windmolens komen eind januari 2021 naar Nieuwleusen en leveren enkele maanden later, misschien al wel in maart, energie. Het Duitse Enercon, is producent en leverancier. De beide molens die Nieuwleusen Synergie plaatst hebben ieder een vermogen van 4,2 MW en wekken ieder 13 miljoen kWh per jaar op (13.000 MWh). De twee molens leveren samen genoeg elektriciteit voor ruim 8.000 huishoudens.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!