Staphorster jeugd raapt 34.000 kilo eikels

Staphorster Klaas Slager riep de kinderen voor de zevende keer op om eikels in te zamelen in de herfstvakantie. Zaterdag kon de jeugd ze inleveren. Nog nooit was de opbrengst zo groot. Aan het eind van de middag stond de teller op 34 ton herfstvruchten.

Slager heeft er een traditie van gemaakt: in de herfstvakantie roept hij kinderen in zijn gemeente op om eikels in te zamelen. Deze worden gebruikt als voeding voor dieren in de winter. De Staphorster wil met zijn inzamelingsactie kinderen van de bank af krijgen en zorgen dat ze naar buiten gaan. Dat lukte. Honderden kinderen waren in de vakantie actief om een zakcentje te verdienen.

Zaterdag was het op de inlevermiddag weer topdrukte bij de woning van Klaas Slager aan Geerligsland. Alles coronaproof, met mondkapjes en op anderhalve meter. Familie en vrienden hielpen mee om de tsunami aan eikels in goede banen te leiden. Dat lukte, maar het was keihard doorwerken.

Door de grote drukte en de coronaregels stonden ouders met hun kinderen tot twee uur in de file om hun eikels in te leveren. Slager betaalde 30 cent per kilo voor Hollandse eikels en tien cent meer voor Amerikaanse eikels. „Ik heb geen wanklank gehoord. Allen maar positieve reacties”, aldus Slager. „Ik geniet er altijd enorm van. Nu was het meer werk, want we volgden alle coronaregels strikt op.”

Niet eerder werd er zoveel ingezameld. Wel eens 20 ton, maar nu dus 34.000 kilo. Er is in de gemeente Staphorst dan ook geen eikel meer te vinden. Volgend jaar waarschijnlijk weer. Het rapen van eikels voor een zakcentje is een echte Staphorster traditie geworden. Aan Slager zal het niet liggen: „Ik vind het elk jaar weer fantastisch hoe de jeugd zich inzet.”