Hondenbezitter in Dalfsen? Let op de aanlijning (want de regels veranderen)

Dalfsen - De bewegingsvrijheid van honden in de gemeente Dalfsen wordt beperkt. De trouwe viervoeter moet voortaan aangelijnd worden uitgelaten op openbare plaatsen binnen de bebouwde kom, zoals in parken en plantsoenen. Dat staat in de geactualiseerde algemene plaatselijke verordening (APV), waar raadsleden maandagavond tijdens de raadscommissie deze over spraken.

Naast nieuw beleid voor honden en hun baasjes staan in de hernieuwede verordening ook regels waaraan inwoners zich behoren te houden; regels over woonoverlast, geluidshinder, lachgas, drugsgebruik, cameratoezicht en ondermijning. Alle raadsfracties kunnen zich vinden in de nieuwe regels, maar vragen zich wel af of er ook gehandhaafd kan worden.

Hoe handhaaf je?

Het handhaven van alle regels is een taak van de burgemeester. Burgemeester Erica van Lente stelde: „Handhavers heb je nooit genoeg, maar in de prioriteiten kunnen we voorzien. Het handhaven en toezicht houden gebeurt door de politie en de twee BOA-medewerkers van de gemeente.”

Op de vraag van Jos Ramaker, fractievoorzitter van Gemeente belangen, of het mogelijk is om camera’s te plaatsen bij bijvoorbeeld sportparken stelde burgemeester Van Lente dat ze dat niet van plan is. „Ik kan dat doen als er sprake is van handhaving van de openbare orde.”

Over alle nieuwe regels en hoe die toe te passen stelde de burgemeester: „Handhaving is het sluitstuk.” Luco Nijkamp van ChristenUnie benadrukte het belang van publicatie van de nieuwe regels. Want, zo zei hij „Wij kennen de regels uit de APV, maar de bevolking niet.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!