‘Flexibiliteit is belangrijk. Een negen-tot-vijfmentaliteit is er niet bij’ (Myrthe Lugtmeier over haar werk als jongerenwerker)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week: Myrthe Lugtmeier (35), jongerenwerker in Meppel bij Welzijn MensenWerk.

De telefoon ging. Een vraag van de Meppeler Courant: „Zou jij een dagboek willen schrijven voor deze week in de krant?” Dit leek mij wel leuk. Het mocht gaan over zowel privé als werk. Mijn antwoord hierop was dat ik dan wel een heel boek zou kunnen schrijven. Een beetje overdreven natuurlijk.

Ik woon samen met Joost Hepkema en onze zoontjes Noah en Dante in Meppel. Ik ben sinds 1 augustus aan het werk als jongerenwerker in Meppel bij Welzijn MensenWerk. Daarnaast geef ik al jaren turntraining bij FC Meppel Gymnastiek en ondersteun ik Joost zo nodig in zijn pas overgenomen restaurant Hartenlust in Havelte.

Donderdag 15 oktober

Ik zou vandaag met een groep jongeren naar een skatepark. Helaas heb ik dit moeten afzeggen vanwege corona. Sinds ik in Meppel werk, heb ik niet stilgezeten. Samen met Inge Knoester, uitvoeringsregisseur bij de gemeente Meppel, vorm ik een duo. Wij hebben afgelopen periode kennisgemaakt met verschillende partners in het werkveld en zijn er veel ideeën ontstaan voor de jeugd. Aangezien de activiteit niet doorging, heb ik mij kunnen richten op deze ideeën. Voorbereiden, plannen schrijven, bellen en de administratie behoren tot mijn werk. Hierna ben ik lekker met een glas wijn een serie gaan kijken op Netflix. Ook al heb ik geen vakantie, toch voelt het een beetje zo.

Vrijdag 16 oktober

Vanwege de persconferentie zijn mijn collega’s uit de gemeentes Westerveld en Zwartewaterland samen met mij gaan overleggen over de komende periode. We hebben een leuk activiteitenprogramma bedacht voor de jongeren. Dit zal zowel online als buiten gedaan kunnen worden. Er worden fotowedstrijden uitgezet en daarom zijn wij vanmiddag op pad gegaan om dit voor te bereiden.

Om het de komende periode allemaal wat gezelliger te maken, roep ik iedereen op om lichtjes te branden achter het raam. Kinderen en jongeren kunnen dan, net als de berenjacht in de vorige lockdown, op pad om het te bewonderen.

Om 17.30 uur heb ik de kinderen opgehaald bij de opvang en ben ik ‘s avonds ambulant werk gaan doen. Ik rijd door heel Meppel en Nijeveen om te kijken waar de jeugd te vinden is en hoe het met ze gaat. Een klein succesje heb ik al bereikt bij een jongere die zeer verslaafd is aan hard- en softdrugs. Zij heeft mij vertrouwd en heeft mijn hulp ingeschakeld. Ik heb haar doorverwezen naar VNN en Weerbaar Meppel, waar zij nu een traject volgt. Vanavond kwam ik haar tegen en ze vertelde mij dat ze al 2 weken clean is! Ik ben super trots op haar. Dit maakt mijn werk geweldig. Hier doe ik het voor!

Zaterdag 17 oktober

Elke zaterdag gaat de wekker om zeven uur. Ik sport dan bij Bas van Wegen en ga zo lekker het weekend in. In het weekend ben ik meestal alleen met de kinderen, omdat Joost het restaurant moet runnen. Ik ben samen met Noah en Dante naar mijn vriendinnen geweest. Daar kregen ze de opdracht om alle kastanjes te zoeken, een leuke bezigheid maar wel koud want deze mama was de jassen vergeten.

Op zaterdagavond om 20.30 uur zit ik klaar als echte ‘Molloot’ voor de televisie: Wie is de mol?! Samen met mijn zusje en een vriendin heb ik dit gekeken. Zij onder dwang van mij. Hierna hebben we nog een bordspelletje gedaan onder het genot van een hapje en drankje. Tussendoor word ik nog geappt door een aantal jongeren.

Zondag 18 oktober

Het is niets voor mij, maar ik heb bijna niks gedaan. Noah moest naar zwemles en voor de rest de was gedaan, saxofoon gespeeld en nog wat films gekeken.

Maandag 19 oktober

De wekker ging om 7.00 uur, want Noah moest naar school. Wij worden allemaal niet vanuit onszelf zo vroeg wakker, dus de wekker is nodig. Toen Noah op school was, ben ik gaan werken. Dit duurde tot twaalf uur en daarna is Joost gelijk naar het restaurant gegaan om het afhaalmenu voor te bereiden. Dit gaan we vanaf vrijdag aanbieden.

Ik ben ook nog met Dante de stad in gegaan, want ik had beloofd iets te maken voor de vogels in de tuin. Samen hebben we Noah en zijn vriendje Tygo opgehaald van school en zijn we creatief bezig geweest. Het kwam erop neer dat ik alle pinda’s kon rijgen en ze ook zelf buiten op kon hangen. Er lag zo veel speelgoed dat ik wel een kwartier bezig geweest ben met opruimen.. pff... Plezier hebben ze in ieder geval gehad. ‘s Avonds ben ik nog even lekker gaan sporten.

Dinsdag 20 oktober

Om 8.30 uur ben ik aan het werk gegaan. Oud en nieuw komt er weer aan en daarom heb ik gekeken naar leuke projecten die gedaan kunnen worden. Ik kwam op het project buurtvaders, een project waarin een groep vaders de wijken en buurten in de gaten houden. Het plan hiervoor heb ik uitgewerkt. Om 15.30 uur stond ik in de gymzaal om 5 uur training te geven, balk en brug stonden op het programma.

Woensdag 21 oktober

Joost heeft Noah naar school gebracht en daardoor konden Dante en ik wat langer liggen. Dante, onze deugniet, zoekt ons vaak in de nacht op om gezellig tussen ons in te slapen. Onze nachten worden er dan niet beter op. Op woensdag passen opa en oma altijd op en ik ben op zolder gekropen om weer te werken, het voelt wel gek om oppas te hebben terwijl je zelf thuis bent. Beeldbellen en een coachingstraject stond vanochtend op het programma. Zelfontwikkeling is heel belangrijk voor mij. Ik raak namelijk snel verveeld. Na de training heb ik weer verschillende dingen geregeld voor het werk. ‘s Avonds ben ik nog weer op pad geweest en heb ik met verschillende groepen jongeren gesproken. Jongerenwerk is een vak waar flexibiliteit belangrijk is. Een negen-tot-vijfmentaliteit is er niet bij. Hoe ik dit allemaal doe en combineer? Zie mijn dagboek, het is mogelijk!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!