Coronatest in Meppel, Steenwijk of Hoogeveen? Hier kun je terecht

Regio – De vraag naar coronatesten wordt steeds groter en het aanbod ervan ook. Waar je voorheen bij een GGD-locatie een test kon laten afnemen en veelal relatief lang moest wachten op een afspraak, kan dat nu op steeds meer plekken veel sneller. Kijk hier waar je terecht kunt.

Commerciële teststraten schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast de PCR-test zijn er nu ook sneltesten en bloedtesten beschikbaar. Waar kun jij terecht voor een coronatest als je woont in Meppel, Steenwijk, Hoogeveen of regio? Een overzicht.

Meppel

  • In Meppel staat de permanente testlocatie van de GGD aan de Eekhorstweg 33. Deze locatie is van maandag tot en met vrijdag geopend. Deze test is gratis. Een coronatest (PCR-test, wattenstaafje in neus en keel) kun je alleen op afspraak laten doen. Bel hiervoor 0800 – 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) of maak je afspraak met je DigiD online via www.coronatest.nl. Via deze website kun je achteraf ook de uitslag van je test inzien.
  • Onlangs opende BuroVitaal een sneltestlocatie bij InterStage BV. Hier krijgen testers binnen een uur te horen of ze corona hebben of niet. De sneltestlocatie zit aan de Ketelskamp 2. Een snelle coronatest (ook wel een antigeentest genoemd) kost 89 euro. Ook kun je je hier laten testen op antistoffen. Dat kost 42,50 euro. Meer informatie is te vinden via: www.covid19sneltest.nu
  • Op industrieterrein Noord zit een derde testlocatie. Deze zogenoemde drive-trough zit aan de Loberingemaat 7R. Hier wordt 7 dagen per week getest, van 8.00 tot 17.00 uur. Hier kun je een sneltest laten afnemen, net als de PCR-test. Ook kun je je hier laten testen op antistoffen. Bij de sneltest is de uitslag van de test binnen een uur binnen, bij een PCR-test duurt dat 24 uur. Ga je naar het buitenland en heb je een non-COVID-19-verklaring nodig, dan kun je er hier eentje krijgen, mits negatief getest, voor 25 euro, Een PCR-test (individueel) kost 100 euro. Een sneltest kost 79,50 euro. Meer informatie: www.doedetest.nu.
  • Op het parkeerterrein aan de Industrieweg 13 (waar voorheen de Citroën-garage zat) zit een drive-trough. Binnen 15 minuten na afname zit de uitslag van de test in je mail. Een test kost hier 70 euro. Meer informatie is te vinden op: www.veloxlabs.nl

Steenwijk

  • De vaste testlocatie van GGD IJsselland in Steenwijk zit aan de Meppelerweg 32. Dat is de voormalige Ford-garage. Een coronatest kun je alleen op afspraak laten doen. Bel hiervoor 0800 – 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) of maak je afspraak met je DigiD online via www.coronatest.nl. Via deze website kun je achteraf ook de uitslag van je test inzien.
  • Op het Stationsplein 1 (De Meenthe) in Steenwijk zit sinds kort een sneltestlocatie van Covid.Limited. Met een prikje in de vinger wordt een bloedmonster afgenomen. Het bloedmonster wordt in de teststrip geplaatst, daarna wordt transportvloeistof aan het bloedmonster toegevoegd. Na 15 minuten is de uitslag bekend. De bloedtest toont aan of er antistoffen in het bloed zitten. De kosten bedragen 99,99 euro exclusief btw. Een afspraak kan worden geboekt via: www.coronatestnederland.nl

Hoogeveen

  • Het is nog niet bekend waar de vaste testlocatie van de GGD in Hoogeveen komt. De locatie is er half november. In de week ervoor wordt bekend gemaakt waar precies.
  • Aan het Nicolaas Beetsplein 101 in Hoogeveen kun je terecht voor een PCR-test. De kosten hiervoor bedragen 150 euro. Een bloedtest kost 49,95 euro. Op deze locatie kun je van maandag tot en met zaterdag van 07.30 uur tot 15.30 uur terecht.. Dit kan ook zonder afspraak. Dit bedrijf geeft de positieve testen door aan de GGD. Meer informatie is te verkrijgen via: www.coronalab.eu
  • De sneltestlocatie van Covid.Limited zit aan de Raadhuisstraat 6 in Hoogeveen. Hier kun je een bloedtest laten afnemen. De bloedtest toont aan of er antistoffen in het bloed zitten. Deze test kost 99,99 euro exclusief btw. De uitslag van de test is er binnen 15 minuten. Een afspraak kan worden geboekt via: www.coronatestnederland.nl

'Neem de tijd voor lief'

Hoe betrouwbaar is een commerciële test eigenlijk? Albert Zwart, directeur en eigenaar van U-Diagnostics, een laboratoriumnetwerk dat PCR-tests onderzoekt voor GGD’s, maar ook zelfstandig tests aanbiedt onder HetHuisartslab, plaatst een kanttekening. ,,De uitslag van een sneltest is er weliswaar binnen 15 à 30 minuten, maar is minder geschikt dan een PCR-test om infectie in een vroeg stadium aan te tonen. Alleen wanneer men écht al de symptomen heeft die bij het coronavirus horen kan een sneltest uitkomst bieden. Beter is de PCR-test die het virus al in een heel vroeg stadium van de besmetting kan detecteren waardoor je op tijd in isolatie kan om te voorkomen dat je het virus verspreidt.” Het advies van Zwart: ,,Wil je het écht weten of je het virus bij je draagt? Doe dan een PCR-test en neem de tijd die het vergt om een uitslag te krijgen voor lief.”

Bloedtest

Over bloedtesten zegt het RIVM het volgende: ,,Een serologische sneltest (bloedtest) kopen bij een commerciële aanbieder om te kijken of je het virus al gehad hebt? Dat is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde serologische sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn. Tot nog toe zijn geen van deze door het RIVM onderzochte serologische sneltesten geschikt voor diagnostiek bij individuele patiënten of voor thuisgebruik.”  
Viroloog Bert Niesters stelde eerder in Dagblad van het Noorden: ,,Een bloedtest heeft geen enkele zin. Je weet na de uitslag niet of je momenteel besmet bent met het coronavirus of dat je het in het verleden hebt gehad. Ik heb vroeger de mazelen gehad en dat kun je nu in mijn bloed zien, maar dat was 55 jaar geleden. Bovendien maakt 20 procent van de mensen geen antistoffen aan; dat maakt de antistoffentest nog minder betrouwbaar.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!